Známe vítěze 2. ročníku čtenářské soutěže Andersenova výzva

Známe vítěze 2. ročníku čtenářské soutěže Andersenova výzva
Nejlepší čtenáři z celého Chebska opět poměřili své síly ve čtenářské soutěži Andersenova výzva. Poprvé jsme tuto soutěž pořádali v březnu 2019. Další dva roky nám organizaci překazil Covid, ale letos už se zase četlo.

Soutěž je určena pro žáky šestých ročníků ze základních škol z celého Chebska. Regionální kolo se konalo ve středu 23. března ve školním čtenářském klubu na chebské 1. základní škole a zúčastnilo se ho celkem 16 dětí z 8 škol. Cílem soutěže je motivovat ke čtení zejména starší děti ve věku 12 až 13 let, kdy prvotní zájem o četbu upadá. Soutěž uspořádalo město Cheb jako aktivitu na podporu čtenářské gramotnosti v rámci svého čtyřletého projektu „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání II pro SO ORP Cheb“ (reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009119), jehož cílem je zlepšit kvalitu vzdělávání dětí do 15 let na Chebsku.

Soutěžním odpolednem provázela Mgr. Jitka Kučerová z 1. ZŠ Cheb, která představovala Boženu Němcovou. Tato spisovatelka byla zvolena záměrně v souvislosti s výročími (v r. 2020, kdy se měl původně konat tento ročník soutěže, jsme vzpomínali 200 let od jejího narození a letos je to právě 160 let od jejího úmrtí). Soutěžící ale tuto osobnost předem neznali a museli ji nejprve uhodnout podle indicií z jejího života, které jim sdělily osoby v historických kostýmech, jinak deváťáci z místní školy. Paní učitelka se do slavné spisovatelky převtělila také nejen krásným historickým kostýmem, ale měla její životní osud opravdu dokonale nastudovaný. Němcová předběhla svou dobu a její literární talent a výjimečnou osobnost společnost docenila až po její předčasné smrti.

Čtyřčlenná porota hodnotila letos v tomto složení: Ing. Jana Krejsová (vedoucí odboru PMR města Chebu a zároveň manažerka projektu MAP II Cheb), Mgr. Pavla Sudimacová (odbor PMR města Chebu, manažerka projektu MAP II Cheb), Lenka Königsmarková (Městská knihovna Cheb, dětské oddělení) a Daniel Čihák (lektor edukačních programů, spolupracovník projektu MAP II Cheb). Porota hodnotila hlavní část soutěže, tedy čtení nahlas. Sledovali jsme plynulost přednesu, správnou výslovnost, intonaci, přiměřenou hlasitost čtení a také nonverbální projev soutěžících.

Jako soutěžní texty jsme zvolili pohádky Boženy Němcové, které jsou dodnes živé a mnohé byly i zfilmovány. Čtení nahlas před publikem je velmi náročná disciplína, soutěžící se navíc museli soustředit i na porozumění textu, protože po přečtení své ukázky odpovídali ještě na čtyři doplňující otázky. Poslední částí soutěže byl písemný test, který ověřil, jak kdo pozorně poslouchal všechny informace v úvodu soutěže.

Soutěže se zúčastnilo celkem 16 dětí z 8 škol:

1. ZŠ Cheb          Tereza Srníková (6. A), Šimon Hakl (6. B)

2. ZŠ Cheb          Anna Maria Bendová (6. B), Veronika Švábová (6. B)

3. ZŠ Cheb          Jakub Brichcín (6. B), Dominika Trávníčková (6. A)           

4. ZŠ Cheb          Anna Dvořáková (6. B), Justýna Sládková (6. A)

5. ZŠ Cheb          Natálie Plašilová (6. B), Jan Petrek (6. B)

6. ZŠ Cheb           Ema Hřebejková (6. B), Alexandr Mizyk (6. B)

ZŠ Skalná             Jan Blasl (6. A), Štěpánka Cízlerová (6. A)             

ZŠ Fr. Lázně        Karolína Weiszdornová (6. A), Vilém Eder (6. B)

Výsledky:

1. místo               Tereza Srníková (1. ZŠ Cheb)

2. místo               Karolína Weiszdornová (ZŠ Františkovy Lázně)

3. místo               Jakub Brichcín (3. ZŠ Cheb)

Všechny děti podaly obdivuhodné výkony. Navíc musely překonat strach a trému a za to si zaslouží náš respekt. Vítězové i ostatní účastníci získali velmi pěkné knižní odměny. Jako prémii si všichni odnesli poukázku na vstup zdarma do lanového centra v Chebu a také knížku Tomáše Němečka „Božena Němcová očima kluka, který nechtěl číst Babičku“. Stejně jako název je vtipná i celá kniha. Po jejím přečtení Vám dojdou mnohé souvislosti a „Boženu“ uvidíte jinýma očima; ne jako někoho z dávnověku, ale jako moderní spisovatelku a ženu, která svými životními postoji předběhla svou dobu. A možná si pak od ní rádi přečtete i tu Babičku. A to je poselství letošního ročníku naší soutěže.

Zdroj: Město Cheb

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!