Zdeněk Mraček vzpomínal u Martina Zrzaveckého na svá primátorská léta

Zdeněk Mraček vzpomínal u Martina Zrzaveckého na svá primátorská léta
„Měl jsem tady takový vyřezávaný stůl, asi po Petákovi,“ začal vzpomínat profesor Zdeněk Mraček při čtvrtečním přijetí primátorem města Martinem Zrzaveckým v salonku na radnici. „

K primátorovi v Plzni se chodí po schodech, to bylo jediné, co jsem tušil, že mě tu čeká,“ přiznal bývalý plzeňský primátor, který 5. prosince 1990 nastoupil do funkce. Na radnici přijal pozvání především u příležitosti svých 86. narozenin.

S primátorem Martinem Zrzaveckým zavzpomínal na své začátky, od uvěznění v roce 1948 přes komplikovaná studia medicíny po nástup do vedení Plzně. „Neuvažoval jsem o funkci primátora, jako přednosta v nemocnici jsem si říkal, že mohu na radnici jednou za měsíc dojít na jednání zastupitelstva. Přesvědčovali mě 14 dnů, abych byl primátorem,“ řekl Zdeněk Mraček a dál vyprávěl: „Radnice byla téměř prázdná, všichni odešli, byl jsem rád, že tu zůstala sekretářka po bolševických primátorech. Ta jediná věděla, jak se svolávají a dělají schůze.“

Primátor Martin Zrzavecký kromě blahopřání k narozeninám poděkoval Zdeňku Mračkovi za osvícené chování a jednání, za nastavení hodnot a pravidel, které se na radnici stále respektují. Oba se shodli na tom, že pro dobré fungování města je daleko důležitější kvalitní úřednictvo než ten, kdo je zvolen do jeho vedení.

Tématem následné diskuse byly i hodnoty současné společnosti, fungování rodiny, nezaměstnanost nebo další rozvoj Plzně. Sám Zdeněk Mraček přiznal, že by rád sepsal své vzpomínky, ale neví, zda k tomu najde čas. „Pořád něco čtu, knížky, které jsem si léta schovával, teď na ně mám čas,“ řekl s úsměvem bývalý primátor města. Kromě čtení se velmi intenzivně zajímá o současné dění a nadále dochází na semináře v nemocnici, kde beseduje se studenty. „My jsme tehdy museli myslet. Tvorba diagnózy u pacienta, o kterém jsme skoro nic nevěděli, byla detektivní práce. Dnes už se doktoři jen dívají na obrázky,“ dodal s úsměvem neurochirurg Zdeněk Mraček.

Foto: Martin Pecuch, MMP

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!