Záchrana drobných památek je v první řadě o zájmu

Záchrana drobných památek je v první řadě o zájmu
Také v letošním roce bude na Vysočině pokračovat záchrana zapomenutých křížů, Božích muk a dalších drobných památek. Několik z nich se ve volné krajině připravuje obnovit i občanské sdružení Zelené srdce, které jich za deset let obnovilo tři desítky a nadále o ně pečuje.

„Často se v poslední době říká, že je i v neziskových organizacích vše o penězích, ale v případě obnovy zapomenutých památek je vše nejdříve o zájmu, o čase a až nakonec o penězích“ říká o této aktivitě Pavel Koubek. K tomu, aby se zapomenutá památka dostala do důstojného stavu, je potřeba mnohdy málo. „Stač í okolí uklidit, vyřezat náletové dřeviny a posekat trávu. To není o penězích, ale o zájmu o odkaz minulých generací,“ vysvětluje Pavel Koubek.  
I drobné opravy, jako jsou nátěry zrezavělých částí kovových křížů nejsou v první řadě o penězích, ale o zájmu. Složitější je to u zničených památek. „I v tomto případě, se nám v minulých letech podařilo několik zničených křížů v okolí Humpolce opravit s minimálními náklady za pomoci odložených křížů ze hřbitovů. Na základě takto obnovených památek se nám ozval dárce, který nás podpořil při obnově, kterou sami nedokážeme, jako byla oprava poškozených kamenných Božích muk u Dubí u Humpolce nebo velkého dřevěného kříže u Komorovic.

Někdy ale ani peníze nepomohou, když není zájem. „V roce 2016 se nám podařilo sehnat od nadace a soukromých dárců peníze na opravu kapličky v Pekle u Pelhřimova. I přesto, že by to pani majitelku nestálo ani korunu, zrušila nám souhlas s opravou, že kapličku nechá obnovit sama na své náklady. Bohužel kaplička je stále ve stejném špatném stavu a už nevěřím tomu, že se opravy dočká,“ konstatuje Koubek. Je zde množství dalších drobných památek, které na obnovu čekají. „My nejsme schopni všechny objevit a bohužel informací od lidí, kteří se pohybují v přírodě, ale i obcí a farností se k nám dostává naprosté minimum. I zde to není o penězích, ale o zájmu a ochotě, protože když nemáme informace, nemůžeme pomoct“ vysvětluje Koubek.  
Zelené srdce usiluje i o obnovu jedné velké památky, kterou je kaple sv. Anny u Pelhřimova. „U takto velké stavby už to skutečně je o penězích, ale v případě, že se najde dostatek lidí, kteří budou mít zájem o záchranu této kaple, podaří se získat i ty peníze a kapli obnovit tak, jako se to podařilo u mnohem větších kostelů v horším stavu na jiných místech v republice,“ doufá ve šťastný konec Pavel Koubek.       

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!