Výzva Do práce na kole letos přilákala v Plzni přes 1200 lidí k aktivní dopravě

Výzva Do práce na kole letos přilákala v Plzni přes 1200 lidí k aktivní dopravě
Celý květen na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem - tedy udržitelně a aktivně. Letošní výzvy Do práce na kole se v Plzni zúčastnilo 1211 cyklistů, běžců, chodců, koloběžkářů.

A prostě všech, kdo zvolili pro cestu do práce způsob, při kterém museli alespoň část energie vydat ze svého. Plzeňští účastníci letos urazili při víc než 36 tisících cest celkem 316 234,4 km, to je skoro jako vzdálenost ze Země na Měsíc; asi 85% z toho tvořily cesty na kole. Koordinátorem pro Plzeň byl již tradičně spolek Plzeň na kole, letos podpořen Městem Plzeň nejen hodnotnými cenami pro účastníky, ale i jasně vyjádřenou podporou cyklistice a pomocí s propagací. Výzvu pro celou ČR pořádal již po dvanácté spolek AutoMat.


Květnovou výzvu Do práce na kole letos přijalo rekordních 24 695 účastníků a účastnic z celého Česka. Společně teoreticky ušetřili 811 tun CO2 (oproti stejnému počtu km autem) a udělali něco pro své zdraví. „Výzva Do práce na kole je skvělou motivací vykročit ze stereotypu a zkusit se po městě pohybovat jinak. Přínosy pravidelného pohybu pocítí nejen všichni účastníci výzvy, ale potenciálně i my všichni lepší dopravní situaci a stavu životního prostředí ve městech,“ popisuje koordinátorka výzvy Dominika Lenthárová z AutoMatu.


Při plzeňském závěrečném večírku v centru cyklistiky Bikeheart bylo hlavním cílem setkání, možnost diskutovat o společných zážitcích a také vyhlášení, jak moc účastníci jezdili, kdo jezdil nejvíce a nejpravidelněji. Účastníci vyslechli zprávu od náměstka pro dopravu a životní prostředí Mgr. Michala Vozobuleho o tom, že město cyklistiku podporovat chce a chápe jí jako jedno z řešení udržitelné dopravy. K celkové atmosféře přispělo hudební těleso Trema a také povídání speciálního hosta Václava Lišky o tom, jak objel trasu Tour de France a Giro d'Italia na koloběžce.


Jaké byly výsledky letošní výzvy? Celkově nejvíc kilometrů najezdil účastník Lazy Mouse z týmu “Nejlepší sport je káva a dort” ze společnosti ČEPS, který nám prozradil, že kolo mu v podstatě nakázal lékař. Bylo to za měsíc velmi pěkných 2 906,3 km! Za ženy pak byla nejvyšší vzdálenost 1 730,8 km. Postarala se o to Andrea Pavlisová z týmu “Splašené lamy” ze společnosti Alfmeier CZ s.r.o.  Z chodců nejvíce nachodil PaPája z VOŠ a SPŠE Plzeň. Ten má za květen na svém kontě 876 km. Z žen pak ve svých nohách měla nejvíce Věrka ze Škody Electric - 494 km.


V kategorie Cyklozaměstnavatel byly pro letošek vyhlášeny firmy CertiCon, Ball Beverage Packaging Czech Republic a Panasonic AVC Networks Czech. Speciální losování pak proběhlo z týmů, které dosáhly alespoň 66% pravidelnosti. Celkem 21 týmů mělo pravidelnost stoprocentní, tedy v květnu si každý pracovní den zapsali cestu do práce i z práce.


“Doufám, že se příští rok podaří nejen nám, ale i s pomocí města Plzeň, zvýšit počet účastníků. A to nejen propagací této výzvy a oslovováním cyklozaměstnavatelů, ale i zlepšením infrastruktury což samo o sobě na kolo přiláká lidí nejvíce.”, říká Jiří George Konečný ze spolku Plzeň na kole, který též vyhlášení uváděl.


Květnovou výzvou nic nekončí. Následuje Zářijová výzva ve třetím zářijovém týdnu. Květnová výzva Do práce na kole proběhne i příští rok, již teď probíhají její přípravy. Přihlašování bude možné z a nejvýhodnější ceny od února 2023.


Kromě regionální organizace každoroční kampaně Do práce na kole pořádá spolek Plzeň na kole i další akce, jako jsou cyklodílny, cyklojízdy nebo cyklokino, usiluje o kvalitnější a bezpečnější cyklo infrastrukturu v Plzni a podporujeme každodenní cyklodopravu po městě, tedy kolo jako běžný dopravní prostředek.


Výsledky Do práce na kole 2022 - Plzeňsko
Kategorie ZELENÉ KILOMETRY JEDNOTLIVCŮ (na kole)

Ženy

1 730,8 km, Andrea Pavlisová, tým Splašené lamy, Alfmeier CZ s.r.o.

1 700,0 km, Tyna, tým Geom, Dankovič geodetická kancelář, s.r.o.

1 408,0 km, Sissa, tým Nalomené šlapky, Panasonic AVC Networks Czech, s.r.o.


Muži

2 906,3 km, Lazy mouse, tým Nejlepší sport je káva a dort:-), Skupina ČEPS

2 545,8 km, Jenda Roch, tým Machři z údržby, Alfmeier CZ s.r.o.

2 232,1 km, Fenek89, tým FTCZ A-tým, FAIVELEY TRANSPORT CZECH a.s.


Kategorie ZELENÉ KILOMETRY (běh/chůze):

Ženy

494,6 km, Věrka, tým Qčko, Škoda Electric a.s.

442,8 km, Vlasti, tým VlaKu, Škoda Transportation, a. s.

420,9 km, Alenka, tým Děvčata z Míče :), Ball Beverage Packaging Czech Republic s.r.o.


Muži

876,4 km, PaPája, tým DisKo - Distanční kolegové, VOŠ a SPŠE Plzeň

770,6 km, Zdeněk Ondráček, tým Šinem si to, Eurosoftware, s.r.o.

604,2 km, eRBen, tým V pohodě, VODÁRNA PLZEŇ a.s.


CYKLOZAMĚSTNAVATEL ROKU NA PLZEŇSKU

CertiCon a.s.

Ball Beverage Packaging Czech Republic s.r.o.

Panasonic AVC Networks Czech, s.r.o.


Kategorie PRAVIDELNOST TÝMŮ

100% pravidelnost splnilo těchto 31 týmů z firem:

 

Skladníci ze Škodovky - Škoda Transportation, a. s.

Šinem si to - Eurosoftware, s.r.o.

Splašené lamy - Alfmeier CZ s.r.o.

Kolem Koulející Konstruktéři - VALUE 4industry s.r.o.

HW - Škoda Electric a.s.

Qčko - Škoda Electric a.s.

Orlí peruť - Wienerberger s.r.o.

Konplaneři cyklo tým - Konplan s.r.o.

VlaKu - Škoda Transportation, a. s.

Venca vejda vida? - ZAT a.s.

Tak joo! - ZAT a.s.

SAMAEL - Safran Cabin CZ s.r.o.

Red Bull - Safran Cabin CZ s.r.o.

Prostě tým - MVČR OAMP

Propocená trička - Eurosoftware, s.r.o.

PaPa - Eurosoftware, s.r.o.

Lasičky - Lasselsberger, s.r.o.

Božské želvy - 27. mateřská škola

Aftersales - Safran Cabin CZ s.r.o.

MKI - Panasonic AVC Networks Czech, s.r.o.

Chodsko jede! - Muzeum Chodska v Domažlicích



Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!