Výživou proti koronaviru. Clementas a nemocnice startují unikátní projekt

Výživou proti koronaviru. Clementas a nemocnice startují unikátní projekt
Janovický Clementas a Klatovská nemocnice startují unikátní výživový projekt. Seniory lépe ochrání před koronavirem.

Výborná staročeská kuchyně, při které se sbíhají sliny, nutriční hodnoty však hlídají odborníci na výživu.

Janovický domov pro seniory Clementas a Nemocnice Klatovy společně startují projekt zaměřený na výživu seniorů v domově Clementas Janovice. Hlavním hybatelem výživového projektu je hrozba nemoci Covid 19, a rozumná snaha o další posílení organismu seniorů, zvýšení jejich imunity a obavy z možných podzimních depresí.

„V domově Clementas Janovice se zaměřujeme na staročeskou kuchyni. Naši klienti mají rádi knedlíky, tlačenku, omáčky, sladká jídla. I ta se ale dají vařit zdravěji, vylepšit složení, dohlédnout na optimální nutriční hodnoty. Senioři nemají většinou rádi zeleninu, nebyli zvyklí ji jíst. Stejně tak většinu druhů ovoce, vždyť se zubní náhradou je například obtížné ukousnout jablko,“ uvádí ředitel janovického domova Lukáš Bardon. Proto se janovický domov zapojil do projektu Klatovské nemocnice.

„V Domově Clementas jsem poobědval, jsem přesvědčený, že v žádném domově pro seniory nevaří takto skvěle. Jedná se o moderní zařízení, kde je i kuchyně vybavena zcela špičkově. Výživa hraje klíčovou úlohu v životě seniorů. Vychází z těsného vztahu apetitu a duševní pohody. Jedním z příznaků deprese je snížení chuti k jídlu,“ uvedl primář interního oddělení Klatovské nemocnice MUDr. Jan Vachek, který se aktuálně snaží, aby se nutriční péče stala jedním z profilových oborů celého klatovského zdravotnického zařízení.

„Cílem nutričních intervencí je povzbuzení nespecifické imunity klientů a zaměstnanců našeho Domova. Je to podobné jako otužování. Staráme se o to, aby jídelníček byl plnohodnotný, vydatný a pestrý,“ uvádí generální ředitelka domovů Clementas Renata Prokešová.

“V našich domovech jsme zaměřeni na staročeskou kuchyni, ale současně jsme vložili do vaření moderní prvky, což v praxi například znamená, že zeleninové polévky se nezahušťují moukou, ale jinou zeleninou nebo ovesnými vločkami, kuchaři v domovech dělají tažené vývary, nebo vaří systémem sous-vide,“ říká Renata Prokešová.

Tažený vývar je vývar z kostí, který se zaleje studenou vodou, osolí, okoření a pomalu vaří. Sous-vide je vaření ve vakuu, kdy se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni.

„Chuť zůstane stejná, nutriční hodnota je o mnoho kvalitnější. Strava našich seniorů má svá specifika, a proto je obzvláště v dnešní době důležité dbát o to, aby senioři měli kvalitní stravu, dostatek bílkovin, minerálních látek a vitamínů. V jídelním lístku dostane větší prostor vhodně upravená zelenina a ovoce. Nezapomínáme ani na dostatečný příjem tekutin. Zařazujeme oblíbené nápoje – bílá káva, ovocné a bylinné čaje, minerální vody, ovocná a zeleninová smoothie, mléčné nápoje,“ uvádí vrchní sestra janovického domova Clementas Martina Kolářová.

Vedení Domova si od projektu slibuje, že senioři budou díky změně ještě odolnější a zdravější. Na změnách se významně podílí také lékaři z Klatovské nemocnice, specialisté na klinickou výživu.

S největší nemocnicí v regionu janovický Clementas stále intenzivněji spolupracuje a je prvním domovem pro seniory, se kterým Klatovská nemocnice tento projekt zkouší.

Jídlo je pro řadu klientů hlavní náplní dne a velkým zážitkem, a důležité také pro jejich klidnou a vyrovnanou psychiku. Je důležité vyhovět chuti seniorů, a také servírovat jídlo v takové úpravě, která bude seniorům vyhovovat. Senioři například odmítají jídla, která neznají, jako například bulgur, kuskus, většinou nejí pizzu ani hamburgery – tato jídla v menu v domovech Clementas nenajdete.

„Navíc jídlo musíme vnímat všemi smysly, musí vonět, vypadat dobře na talíři, a hlavně chutnat. Pro seniory také musí být lehce rozkousatelné. Nutriční terapeutka umí přesně vyhodnotit situaci,zda senior jedl, proč mu případně jídlo nechutnalo, z jakého to bylo důvodu a zjednat nápravu,“ uzavírá Renata Prokešová.

V Janovicích samozřejmě myslí také na situace, kdy klient nemůže přijímat potravu například kvůli poruchám polykání nebo když trpí onemocněním, které vede k podvýživě. „V takovém případě máme k dispozici doplňkovou pitnou výživu, případně živíme klienta sondou do žaludku nebo tenkého střeva. Jen v jednotkách případů je nutné podávat výživu do žíly,“ doplňuje MUDr. Adéla Maříková, odborná lékařka, která se v Klatovské nemocnici stará o výživu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!