Václav Vydra jako generál. Plzeň poprvé vítá Napoleonské slavnosti

Václav Vydra jako generál. Plzeň poprvé vítá Napoleonské slavnosti
Napoleonské akce, které se na různých místech České republiky konají již přes 20 let, se poprvé v podobě tzv. Napoleonských slavností představí ve dnech 12. – 13. srpna také v Plzni.

V pátek na náměstí Republiky dorazí vojenský průvod za účasti Václava Vydry, který se veřejnosti představí v roli rakouského generála. V sobotu je připraven bohatý program v Křimicích včetně vojenské bitvy ve zdejším zámeckém parku.

Dvoudenní akce Napoleonské slavnosti ve dnech 12. – 13. srpna se poprvé představí v Plzni. Napoleonské války se Plzni sice vyhnuly, ale život v Plzni ovlivnily – Plzeň zažila několik průtahů vojsk protifrancouzských koalic a v Plzni a okolí (Křimice a Litice) byli ubytováni zajatí francouzští vojáci. Od roku 1800 dokonce z obav z francouzského vpádu vznikaly v Plzni dobrovolnické jednotky včetně příchodu tzv. Morzinovského praporu „dobrovolnické“ Česko-moravsko-slezské legie arcivévody Karla. Válka se znovu připomněla v Plzni v roce 1813, kdy krajem táhlo saské vojsko a zároveň ustupovali francouzští vojáci po bitvě u Lipska.

Historická akce Napoleonské slavnosti za finanční podpory statutárního města Plzeň a Plzeňského kraje připomene dobové události ve dvou dnech v centru města a v Křimicích. V pátek na náměstí Republiky projde v 17:30 hodin vojenský průvod na koních za účasti pana Václava Vydry v roli rakouského generála. V průvodu budou uniformovaní vojáci – pěší a jezdci. Slavnostní zahájení se uskuteční v 18 hodin a během následujícího dvouhodinového programu návštěvníci uvidí prezentaci starožitných zbraní, sabráž na koních (technika otevírání láhve šampaňského šavlí), ukázky šermu a jednotlivých armád včetně jejich výzbroje a výstroje, chybět nebudou ani hry pro děti. Po skončení se vojáci přesunou do Křimic, kde budou tábořit v zámeckém parku.

Sobotní program proběhne v Křimicích, kde dopoledne v 10 hodin vyjde historický průvod od zámku k nádraží, k vidění budou ukázky výcviku vojáků u nádraží a od 11 hodin bude otevřen dobový tábor pro diváky včetně programu pro děti. Následovat budou jezdecké soutěže a ukázky dovednosti vojáků na koních v různých disciplínách a v 15 hodin vypukne vojenská bitva v zámeckém parku, po které se vydá průvod směrem k zámku.

Kompletní informace o programu jsou k dispozici na https://napoleonske-slavnosti-plzen---krimice.webnode.cz/.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!