Vedení kraje debatovalo s Vítem Rakušanem o dopadech uprchlické krize

Vedení kraje debatovalo s Vítem Rakušanem o dopadech uprchlické krize
Na Krajský úřad Plzeňského kraje zavítal ve čtvrtek na setkání s hejtmanem Rudolfem Špotákem a členy Rady PK během svého výjezdu do Plzeňského kraje ministr vnitra Vít Rakušan.

Stalo se tak poté, co jednal s ředitelem Krajského ředitelství PČR Plzeňského kraje Jaroslavem Vildem a Františkem Pavlasem, ředitelem Krajského ředitelství HZS Plzeňského kraje. Prohlédl si také nouzové přístřeší pro uprchlíky v plzeňském Kulturním domě Peklo.

S vedením Plzeňského kraje Vít Rakušan debatoval o aktuální situaci v související s uprchlickou krizí a o jejím dopadu na plzeňský region. Hejtman Rudolf Špoták zdůraznil, že od počátku krize na Ukrajině patří Plzeňský kraj mezi tři nejvíce zasažené kraje napříč Českou republikou v počtu přijatých uprchlíků. Registrováno je jich více než 26 tisíc a Plzeňský kraj patří mezi nejlepší v jejich zaměstnávání.

„Hovořili jsme také o tom, jak uprchlickou vlnu zvládáme, jaká opatření připravuje vláda v souvislosti se zápisy do škol,  s ubytováním a evidencí Ukrajinců, kteří se na našem území pohybují, případně odchází ze Schengenského prostoru. Poděkovali jsme složkám IZS, tj. složkám policie a hasičů za to, jakým způsobem s námi spolupracovaly,“ řekl k setkání hejtman Rudolf Špoták.

„Musím říci, že Plzeňský kraj a město Plzeň zvládly uprchlickou krizi skvěle, a to i komunikačně. S Plzeňským krajem jsem vždy komunikoval na věcné rovině, nebyly v tom žádné emoce a to si myslím, že  je dobrý signál krizových manažerů. Byl jsem se podívat i na jednom ubytovacím zařízení, které  slouží jako nouzové ubytování pro ty, kteří nemají kam jít. Bylo velmi dobře vymyšleno, koncipováno  a myslím si, že Plzeňský kraj na to, jak velkou zátěžzažíval, tak to zvládl velmi dobře. Takže klobouk dolů,“ prohlásil při hodnocení své návštěvy v Plzeňském kraji ministr vnitra Vít Rakušan. Řekl také, že je Plzeňský kraj na hraně svých kapacit a neměl by být cílovým krajem pro přerozdělování uprchlíků. V České republice jsou podle jeho slov jiné kraje, které jsou mnohem méně vytíženy. 

Tématem společné debaty bylo i zaměstnávání uprchlíků v regionu, kterých Plzeňský kraj zaměstnal nejvíce z krajů. V celé České republice je jich zaměstnáno více než50 000, z toho v Plzeňském kraji je podle dnešní evidence Úřadu práce zaměstnáno už 9 300 příchozích. Nejčastěji pracují jako montážní dělníci výrobků a zařízení, pomocní pracovníci v oblasti těžby a stavebnictví, dále ve výrobě, v dopravě nebo jako uklízeči. 

„Už v době covidové krize se nám osvědčila komunikace se zaměstnavateli, využili jsme proto tuto cestu i nyní. Díky skvělé spolupráci úřadu práce i všech dalších složek podílejících se na řešení uprchlické krize, se nám podařilo pozitivně motivovat a následně zaměstnat už více než devět tisíc uprchlíků, což považujeme to za velmi dobrý výsledek,“ sdělil ministru V. Rakušanovi hejtman Rudolf Špoták.

Ministr Rakušan se setkal i se zástupci dobrovolných hasičů z Domažlic a České Kubice a závěrem své návštěvy si v doprovodu náměstka hejtmana pro oblast dopravy Pavla Čížka si prohlédl nový autobusový terminál v Plzni. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!