Ve FN Plzeň funguje nový covidový příjem

Ve FN Plzeň funguje nový covidový příjem
Nový Urgentní interní příjem FN Plzeň zahajuje 15. října 2020 svůj provoz v borském areálu FN Plzeň.

Jedná se o specializované pracoviště s nepřetržitým provozem, které zajišťuje příjem a poskytování ambulantní péče především pacientům s náhle vzniklým závažným postižením zdraví a nemocným se závažnou, náhlou změnou zdravotního stavu. Provoz popisuje vedoucí lékařka doc. MUDr. Jitka Mlíková Seidlerová,  Ph.D: „Dnes otevíráme pracoviště, na kterém budou ošetřeni všichni pacienti s interními či plicními obtížemi nebo  s podezřením na covidovou nákazu. Předpokládáme, že denně naši zdravotníci ošetří stovky pacientů a z tohoto důvodu jsme prostory členili na tzv.čistou část     a na trakt pro pacienty s podezřením na covidovou nákazu. V čisté části budou 2 ambulance, v tzv.covidové budou ambulance 4. V nových prostorách bude v jedné směněpracovat 5 lékařů, minimálně 10 sester a další personál.

Při vstupu do prostor tohoto příjmu  provede  triážový pracovník s pacientem rozhovor, změří mu teplotu, dechovou frekvenci,  tlak  a nasměruje jej  do čisté nebo covidové části, kde je přijat na  příslušnou oborovou ambulanci. V případě méně závažných stavů je pacient, po provedení nezbytných vyšetření a ošetření,   propuštěn do domácího ošetřování  a předán do péče  praktického lékaře či ambulantního specialisty. K péči o pacienty, u kterých je zapotřebí delší doba pro rozhodnutí o případném přijetí k hospitalizaci či propuštění, jsou využívána observační lůžka.

Podrobnosti vzniku tohoto pracoviště popisuje  ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.: „Tato rozsáhlá přeměna původních prostor ambulantního traktu na nový Urgentní interní příjem trvala pouhé 3 týdny a náklady byly ve výši cca 1 milion korun.  Byly zavedeny nové rozvody kyslíku,  přípojky elektřiny, nové technologie pro komunikaci, kamery, počítače a monitory, vyšetřovací lůžka. Na místě jsou dostupné základní diagnostické technologie (mobilní RTG, sonograf) a k CT vyšetření budou pacienti převáženi do vedlejšího pavilonu podzemní spojovací chodbou. Děkuji všem zaměstnancům, kteří se tohoto velkého úkolu zhostili a během krátké doby vytvořili moderní příjmové pracoviště, které je v této složité době, pro nemocnici našeho formátu, nezbytností.

Nový Urgentní interní příjem se nachází v prostoru bývalé vojenské nemocnice, v pavilonu 54 (interní pavilon), společně se dvěmi covidovými pracovišti s kapacitou 50 standardních  lůžek. Pro případné zvýšení kapacity se připravuje otevření třetí covidové stanice v tomto pavilonu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!