Vánoční Švihov hlásí rekordní návštěvnost

Vánoční Švihov hlásí rekordní návštěvnost
Kouzelné oříšky populární filmové Popelky přilákaly obrovské počty návštěvníků i první dva vánoční prohlídkové dny roku 2019.

V pátek 27. prosince přišlo hrad navštívit téměř 700 a v sobotu 28. prosince rekordních skoro 900 návštěvníků. Tolik lidí přišlo na hrad v letní sezóně například během hudebního festivalu České hrady. Návštěvníky o letošních Vánocích čekal zimní prohlídkový okruh - poprvé v historii se čtyřmetrovým vánočním stromkem. Každá třetina stromku nese jiné ozdoby. Děti v řadách návštěvníků pak mají za úkol přiřadit správné dárky z těch položených pod stromečkem tak, aby odpovídaly danému století (19., 20. nebo 21.) Nepřehlédnutelným tahákem na návštěvníky je ovšem výstava Za tajemstvím Popelčina střevíčku, přibližující oblíbenou vánoční filmovou pohádku Tři oříšky pro Popelku. Na zimní Švihov tak dorazili krom Čechů také němečtí, ruští a slovenští fanoušci této pohádky.

Vysoká návštěvnost také pomohla v letošním roce hradu Švihovu k dosažení pomyslného titulu Skokan roku za vůbec nejvyšší nárůst návštěvnosti na památkách spravovaných Národním památkovým ústavem.

Prohlídky hradu se konají až do pondělí 30. prosince. V otevírací době hradu, tj. od 10 do 14:30 je pak otevřena i výstava o Popelce. Pro návštěvníky úplně poslední prohlídky - 30. prosince 2019 ve 14:30 - bude mít průvodkyně Ivana Pilmajerová připraveno i malé rozloučení s letošním rokem, návšeníci si budou moci v na konci prohlídky připít na úplný konec letošního návštěvního provozu a úspěšný rok 2020. K dispozici bude vedle "šampíčka" i nealko.

I když nová turistická sezóna roku 2020 začne již na konci března, první akce na hradě se již v sobotu 11. ledna 2020 od 15ti hodin. Půjde o tradiční novoroční koncert na vodním hradě Švihově. Účinkuje orchestr Jižního předměstí.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!