V Přízřenicích vznikne 300 družstevních bytů. Město podepsalo smlouvu s projektantem

V Přízřenicích vznikne 300 družstevních bytů. Město podepsalo smlouvu s projektantem
Rada města vybrala pro plánovanou výstavbu v Přízřenicích projektanta, který zpracuje potřebnou dokumentaci pro územní rozhodnutí, stavební povolení a pro provedení stavby. Při ulici Moravanská bude postaveno 300 bytů, které budou sloužit jako družstevní. S vybraným projektantem, společností Pelčák a partner architekti, byla dnes slavnostně podepsána smlouva o dílo za 18,69 milionů korun.

„Jsem rád, že soutěž vyhrál takto vysoce renomovaný architekt, jakým je pan profesor Pelčák. Jsme si vědomi vesnického charakteru Přízřenic, a proto budeme o podobě výstavby diskutovat také s místními obyvateli a vedením městské části. Chceme, aby nová výstavba byla co možná nejšetrnější pro stávající obyvatele,“ vysvětlil náměstek pro oblast bydlení Jiří Oliva.

Výstavba v Přízřenicích při ulici Moravanské se plánuje jako kombinace menších bytových domů a blokové zástavby. Parkování bude řešeno pomocí dvou parkovišť, zároveň bude zavedeno kolmé parkování v ulicích. Přesné náklady na výstavbu budou známy po dokončení projektové dokumentace. V současné době jsou odhadovány na 1,25 miliardy korun.

Projekt družstevního bydlení má pomoci řešit obtížnou situaci v bytové oblasti ve městě a má dát šanci na získání vlastního bydlení i lidem s nižšími příjmy, kteří by nedosáhli na klasický hypoteční úvěr. Město připravuje i další lokality pro tento typ bydlení, jsou jimi třeba Kamenný vrch, ulice Francouzská nebo Rumiště.

„Všech 300 bytů v Přízřenicích bude stavět městské bytové družstvo v programu dostupného družstevního bydlení, kdy družstvo staví pro své členy za nákladové ceny, tedy bez zisku, který by v normálním případě inkasoval developer. Další výhodou je také to, že úvěr na výstavbu si bude brát samotné družstvo, takže na byty dosáhnou i ti, kteří by jinak v bance možná neuspěli. Přízřenice jsou jednou z šesti velkých lokalit, které připravujeme pro výstavbu prováděnou městskými družstvy. Možnost podávat přihlášky do družstev otevřeme pro zájemce zhruba za půl roku,“ dodal Jiří Oliva.

Štítky: nové bytybrno

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!