V Klatovech byl loni mimořádný zájem o dárcovství krve a plazmy

V Klatovech byl loni mimořádný zájem o dárcovství krve a plazmy
Přes nepříznivou epidemiologickou situaci zaznamenalo pracoviště transfuzních služeb Klatovské nemocnice v minulém roce mimořádný zájem o dárcovství.

Za celý rok provedlo 5235 odběrů krve,  což je o 366 odběrů více než v roce 2019. Odběry plazmy zůstaly přibližně na loňské úrovni. Letos jich bylo 2504. Provoz odběrového centra Klatovské nemocnice bude v příštím roce stejný jako letos. Jediná drobná změna je, že v pátek se budou odebírat jen pravidelní dárci, nikoli prvodárci. S odběry se po Novém roce začne hned v pondělí 4. ledna od 6:30. Také v roce 2021 budou probíhat odběry krve i výjezdovým způsobem - tradičně v úterý a v tradičních destinacích, jako jsou Domažlice, Horažďovice, Sušice nebo Bělá nad Radbuzou.

„Chtěla bych ještě jednou poděkovat všem dárcům, kteří se nezalekli pandemie koronaviru a nepřestali darovat. Naopak mnozí chodili pravidelněji a přivedli s sebou i nové dárce,“ říká vedoucí lékařka transfuzního centra Jana Zítková. Díky tomu se meziročně zvýšil počet odběrů krve a plazmy ze 7401 na letošních 7739. Důvod nárůstu spatřuje lékařka částečně v pravidelných výzvách, které nemocnice uveřejňovala a dárci je vyslyšeli, ale také v tom, že lidé měli během pandemie zřejmě více času a transfuzní oddělení dárce letos „nebrzdilo“.

„Stává se, že když máme od nějaké krevní skupiny velké zásoby a hrozí, že by se nespotřebovala do doby expirace, tak dárce s touto krevní skupinou přes barometr krve na našem webu informujeme, aby odběr odložili. To jsme ale letos skoro vůbec nedělali. Zvýšil se totiž odběr krve našich sesterských nemocnic, například ve Stodu,“ doplňuje vedoucí lékařka.

Odběry krve

K odběru krve ať už v Klatovské nemocnici nebo výjezdově není třeba se předem rezervovat. Je ale vhodné sledovat barometr krve, kde jsou informace o tom, jakou krev nemocnice nejvíce potřebuje, a další podrobnosti a aktuality k odběrům. Barometr je zde www.klatovy.nemocnicepk.cz/krev. 

Odběrové centrum KN
pravidelní dárci - Po, St, Čt, Pá | 6:30 - 11:30
prvodárci (první návštěva) - jen Po, St, Čt | 8:00 - 10:00

Odběrové centrum bude i nadále odebírat krev vždy v pondělí, středu, čtvrtek a pátek od 6:30 do 11:30, prvodárce pak z důvodu nezbytného vstupního vyšetření od 8 do 10 hodin, nově však s výjimkou pátku. „V pátek chodí nejvíc dárců a vyšetření prvodárců v tento den limituje naše kapacity. Proto žádáme zájemce, aby ke svému prvnímu odběru chodili kdykoli v jiné dny,“ informuje Jana Zítková.

Výjezdovým způsobem
pravidelní dárci - Út dle plánu výjezdů 14:00 - 16:30
prvodárci (první návštěva) - Út dle plánu výjezdů 14:00 - 15:30

Úterý bude tradičně vyhrazeno odběrům výjezdovým způsobem. To znamená, že odběrové sestry budou objíždět Klatovsko a Domažlicko dle plánu odběrů výjezdovým způsobem. Plán zatím nadále počítá s osmi různými městy. Nejistota je ale kolem odběrů v Horšovském Týně, kde se odběry konaly v tamní základní škole. V období pandemie ale škola prostory neposkytovala a ve městě se nepodařilo najít vhodnou náhradu.

Odběry plazmy - odběrové centrum KN
•Po - Pá | 7:30, 9:00, 10:30, 13:00 a Pá | 6:30
•nutná rezervace na 800 292 700
•prvodárci by měli absolvovat vstupní vyšetření v rámci odběru krve

Odběry plazmy se budou nadále provádět každý pracovní den. K nim je však nutné (narozdíl od krve) se telefonicky rezervovat. Obsazenost je vidět na webu nemocnice ve stránce www.klatovy.nemocnicepk.cz/plazma

ROKYCANSKÁ NEMOCNICE

Přes nepříznivou epidemiologickou situaci zaznamenalo transfuzní oddělení Rokycanské nemocnice v minulém roce velký zájem o dárcovství krve. Za celý rok provedlo 2373 odběrů. Bylo to sice o 212 odběrů méně než v roce 2019, ale je třeba zohlednit i skutečnost, že kvůli výměně zpracovatele krve byl provoz oddělení na počátku roku měsíc a půl omezen. Provoz odběrového centra bude v příštím roce stejný jako letos. S odběry se začíná hned v pondělí 4. ledna. 

„V loňském roce jsme začali s odběry až v polovině února. V prosinci s námi totiž ukončil spolupráci tehdejší zpracovatel krve z Plzně a museli jsme najít nového zpracovatele, kterým je nyní Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Hledáním a nastavováním informačního systému jsme ale přišli o 12 odběrových dnů. Vzhledem k této skutečnosti je tedy počet odběrů velmi vysoký,"  říká vedoucí lékařka odběrového centra Mája Švojgrová a vyzdvihuje přístup dárců. „Je třeba poděkovat všem, kdo se nezalekli mimořádné situace a ztížených podmínek. Díky pravidelným dárcům i nově příchozím zájemcům o dárcovství jsme ani v nejtěžších chvílích nepocítili zásadní nedostatek krve pro nemocné a mohli jsme vypomáhat i v jiných regionech." 

Důvod nárůstu spatřuje lékařka jak v pravidelných výzvách, které nemocnice uveřejňovala a dárci je vyslyšeli, tak v letní kampani oslovující prvodárce. Vyplatila se. Nemocnice zeregistrovala 94 nových dárců. Rok před tím jich při tom bylo 78.  Zájem o darování mohl ale ovlinit i fakt, že lidé měli během pandemie zřejmě více času.   

Odběry krve 2021

  • Po, Čt | 6:00 - 9:00

K odběru krve není třeba se předem rezervovat. Je ale vhodné sledovat barometr krve, kde jsou informace o tom, jakou krev nemocnice nejvíce potřebuje, a další podrobnosti a aktuality k odběrům. Barometr je zde www.rokycany.nemocnicepk.cz/krev.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!