V Karlovarské krajské nemocnici se zvýší mzdy všem sestrám

V Karlovarské krajské nemocnici se zvýší mzdy všem sestrám
Navýšení mezd s platností od 1. července letošního roku se dočkají v karlovarské a chebské nemocnici nejen sestry u lůžek ve směnném provozu, jak to vyplývá z nařízení vlády, ale i ty, které pracují pod odborným dohledem. Více dostane i další nelékařský zdravotnický personál. Na tiskové konferenci k jednání Rady kraje to potvrdila hejtmanka Jana Vildumetzová.

„Vyzvali jsme vedení Karlovarské krajské nemocnice, aby navýšené mzdy dostaly i ty sestry, které pracují pod odborným dohledem, v laboratořích, ambulancích, staniční nebo vrchní sestry. Chceme se tím vyhnout případným problémům v pracovních týmech na jednotlivých odděleních, aby nám kvalitní a kvalifikované sestry neodešly. Navýšit mzdy jen některým by bylo nespravedlivé,“ uvedla hejtmanka.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Jana Bureše se nařízení vlády vztahuje asi na 40 procent sester v Karlovarské krajské nemocnici.

„My musíme zajistit, aby přidáno dostalo i zbývajících 60 procent nelékařského personálu, jen tak týmy zůstanou stabilní. Z dotačního programu ministerstva zdravotnictví dostaneme na navýšení mezd 4 miliony korun, dalších 6 milionů bude muset KKN vynaložit ze svého,“ vysvětlil.

Karlovarský kraj v tomto roce vyčlenil ze svého rozpočtu na zvýšení mezd sester celkem 20 milionů korun.

„Samozřejmě víme, že sestry jsou přetížené, protože je jich málo. Mluvila jsem o tom s nimi i při své návštěvě v chebské nemocnici. Proto by od 1. září do Karlovarské krajské nemocnice měla nastoupit personalistka, která by se soustředila na nábor sester a středního zdravotnického personálu,“ uvedla hejtmanka.

Na podzim se také v Karlových Varech otevře kombinované studium oboru Všeobecná sestra Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni. K přijímacím zkouškám se přihlásilo zatím 49 uchazečů. O tomto jsme vás informovali zde.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!