U sportovní haly byla obnovena zahrada s ovocnými dřevinami

U sportovní haly byla obnovena zahrada s ovocnými dřevinami
Projekt obnovy zahrady v Českých Budějovicích byl realizován s vysazením původních odrůd ovocných dřevin. Přítomnost kaliny, jeřábu a dalších rostlin přidává místu ekologickou diverzitu. Sad bude po celý rok volně přístupný obyvatelům i návštěvníkům pro odpočinek či sběr ovoce.

V rámci zahrady a krajinářského projektu byly vysazeny původní odrůdy ovocných dřevin, které jsou často odolnější proti nemocím a hmyzu. Během práce na tomto projektu architektka Lenka Marcinková poukázala na to, že některé z těchto odrůd ovoce, včetně jablek a hrušek, byly pěstovány v Čechách již v 17. století.

Marcinková také uvedla, že mezi vysazenými stromy se nachází i jeřáby. Dalšími keři, které můžu návštěvníci objevit, jsou kalina, zimolez a muchovník. Tyto rostliny nejen přidávají váhu ekologické pestrosti zahrady, ale také nabízí nádhernější výhled.

Sad, který bude po celý rok volně přístupný, bude mít také pěšinky mezi stromy. Když stromy dosáhnou své plné zralosti a začnou plodit, budou moci místní obyvatelé a návštěvníci ovoce utrhat a jíst.

'Naši obyvatelé se mohou těšit, že zde stráví odpočinkový čas nebo si udělají piknik,' naznačil náměstek primátorky Petr Maroš. Dodal také, že výška stromů by neměla překročit osm metrů a zahradníci budou také pravidelně upravovat koruny stromů, aby bylo možné pod nimi chodit. Místo bývalé louky slouží také jako rekreační prostor pro děti, které zde chodí na hodiny tělocviku.

Spojení energetické a ekologické se stalo díky finanční podpoře výše než milion korun od společnosti ČEZ. Tento projekt byl považován za klimatické kompenzační opatření v souvislosti s výstavbou teplovodního potrubí z Temelína do Českých Budějovic a je součástí dlouhodobé strategie krajského města ke změně klimatu a ochraně místního ekosystému.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!