Traktorový protest zemědělců: Hraniční blokády a zdržení na silnicích!

Traktorový protest zemědělců: Hraniční blokády a zdržení na silnicích!
Zemědělci protestují ve Zlínském kraji hlavně proti zvýšenému dovozu obilí z Ukrajiny a postupující byrokracii v zemědělství v rámci EU. Celostátní akce omezí provoz automobilů, když se sedmdesát traktorů vydá na cesty od Kroměříže přes Holešov po Valašské Meziříčí a nakonec na hranicni přechody.

Celostátní akce protestujících zemědělců zasáhne ve čtvrtek 20. února také několik hlavních komunikací ve Zlínském kraji. Sedmdesát traktorů se vydá na cesty od Kroměříže přes Holešov až po Valašské Meziříčí a omezí tak provoz automobilem. Protesty, které budou trvat od 10 do 12 hodin, směřují proti zvýšenému dovozu obilí z Ukrajiny a postupující byrokracii v zemědělství v rámci Evropské unie.

Protesty měly začátek v Kroměříži, odkud se zemědělci vypravili za doprovodu třiceti traktorů směrem do Holešova. Podle Martina Moulise, koordinátora protestů ve Zlínském kraji, silnice nebude úplně uzavřena, ale průjezd automobilů bude značně ztížen. Řidičům se před traktory umožní předjíždět, když budou na silnici vytvořeny rozestupy.

Významný dopravní zásah zaznamenají také vsetínské silnice. Přibližně dvacet traktorů vyjede z motorestu U Pelikána a vydá se k hraničnímu přechodu Bumbálka. Zde se zemědělci zastaví a jsou připraveni vést dialog s řidiči i slovenskými kolegy.

Akce má návaznost i na předchozí protesty zemědělců v Německu, Francii, Španělsku či Irsku. Současně s českými protesty se zapojily země jako Slovensko, Polsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Bulharsko, Estonsko a Slovinsko. Zemědělci věří, že společným úsilím dokážou změnit sankce zaváděné EU.

Mimo dovozu obilí z Ukrajiny je důležitým tématem protestů také tzv. Green Deal, který si klade za cíl snížení emisí skleníkových plynů zemědělstvím. Tato problematika je pro zemědělce velkou zátěží vzhledem k pokračujícím byrokratickým pravidlům a úpravám v rámci EU.

Vyhrocení protestů očekáváme také na státní hranici v Hodoníně, kde dorazí zemědělci z Uherskohradiště a jižní Moravy. Na hranici budou kromě mluvčích z řad zemědělských komor také zástupci z těchto regionů. Počet traktorů, které na místě sejdou, se odhaduje na téměř osmdesát, včetně těžké slovenské techniky.

Účastníci protestu počítají s účastí prezidentů obou zemědělských komor a také ministrů zemědělství. Očekávání účastníků je také velké zdržení dopravy u hraničního přechodu, avšak v případě potřeby nechají automobily projet.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!