Tátové a dědové oslaví svůj svátek ve Škodalandu

Tátové a dědové oslaví svůj svátek ve Škodalandu
Po vynucené covidové přestávce se budou moci opět sejít tátové a dědové společně se svými rodinami, aby oslavili svůj svátek.

Ten se v mnoha zemích slaví třetí neděli v červnu na počest otců, oslavuje otcovství, vztah otce k dítěti a roli otců v rodině a ve společnosti. Oslava tatínků jako důležitého a nedílného pilíře rodiny proběhne 19. června od 13 hodin ve Škodalandu. Akci pořádá spolek Nošenky z Plzně, z.s. za podpory Městského obvodu Plzeň 3.

Den otců není v našich zemích zatím příliš rozšířeným svátkem a začal se poprvé slavit v červnu roku 1910 na počest otce, který po smrti své manželky sám vychoval pět dětí. Tradici založila jeho dcera Sonora Smartová Doddová s tím, že toto ocenění si zaslouží i muži, kteří se o své děti a rodiny starají odpovědně a s láskou. Svátek je pohyblivý a připadá na každou třetí červnovou neděli.

„Na úplném počátku myšlenky uspořádat tuto akci bylo několik žen, matek, které chtěly vyjádřit své poděkování svým mužům a partnerům za jejich podporu a pomoc při péči o jejich děti. Původně náš spolek plánoval malou komunitní akci, ale díky podpoře Městského obvodu Plzeň 3, který celý projekt zaštítil, můžeme uspořádat akci mnohem větších rozměrů a nyní proběhne již její druhý ročník. Nebýt covidu, bylo bych jich už jednou tolik. Cítíme obrovský vděk za tuto spolupráci a pomoc v realizaci této akce,“ informuje Andrea Hermová, předsedkyně spolku Nošenky z Plzně, z. s., jedna z organizátorek akce.

Nedělní odpoledne odstartuje ve 13 hodin moderátorka Taťána Krchovová, na pódiu se pak během odpoledne představí kapely DECODE, Rambanbám a Trilobit Rock. Návštěvníci se dále mohou těšit na opravdu našlapaný doprovodný program, kde uvidí například skupinu historické zábavy Renegáti s historickým kolotočem, dětským koutkem a ukázkou střelby z luku, kuše nebo hodem oštěpem, nožem či sekerou. Skupina Zaklínač připraví svou vesničku ve stylu známé hry. K vidění budou i záchranné složky - hasiči i zdravotníci ČČK, kteří zajistí bezpečnost akce, ale také osvětu i zábavu. Pro děti se chystá malování na obličej, tvořivé dílny a Klaunka Pepina. Tatínkové si s dětmi mohou vyrobit upomínkový předmět či vyzkoušet historická řemesla. Tatínkové jistě ocení účast Pivotečky s jejich nabídkou piva nebo medovinu ze sklepa Medoviny Valkýra. Odpočinout a občerstvit se budou moci rodiny u stánků s občerstvením, pražírnou kávy Start UP Cofee či zajímavými delikatesami.

„Patřím mezi ty, kteří jsou bytostně přesvědčeni, že rodina je stavebním kamenem společnosti. Touto akcí chceme poděkovat nejen tatínkům a dědečkům, ale celým rodinám. Na premiérovém ročníku si užívaly i maminky s babičkami, ať už aktivně v soutěžích nebo jen při povzbuzování rodinných příslušníků. Na akci zavítali i už „velcí kluci“, kteří přivedli svého tátu na pivo, klobásu a dobrou rockovou muziku. A tak je to správné, a to je vlastně cíl této akce – rodina by měla trávit více času společně,“ říká Stanislav Šec, místostarosta MO Plzeň 3.
„Chtěl bych naše spoluobčany z Trojky, a nejen je, pozvat do Škodalandu na tuto speciální akci, kdy spolu s ženami ze spolku Nošenky z Plzně, z.s. chceme odměnit všechny ty „správné chlapy“, kteří jsou svým ženám a partnerkám životní oporou a pro své děti vzorem. Byl bych moc rád, aby po covidové pauze navázala na předchozí úspěch a stala se tradicí, na které si pánové se svými rodinami budou užívat svůj den,“ zve David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!