Speciální výsadba cibulovin v Táboře

Speciální výsadba cibulovin v Táboře
V úterý 12. října 2021 dopoledne proběhla v Táboře strojová výsadba cibulovin v Husově parku a na Tržním náměstí.

Výsadbu zajišťovala společnost Floravil, která spolupracuje s významným evropským dodavatelem cibulovin z Holandska Verver Export. Bližší informace nám poskytla vedoucí městského Odboru životního prostředí Jana Daňková. „Tato společnost nabízí nejrůznější směsi cibulovin a mechanizovanou výsadbu pomocí speciálně vyvinutých sázecích strojů. Za pomoci sázecího stroje je možné snadno a rychle odborně vysadit květinové cibule pod travní drn a zároveň tím trávník neporušit,“ uvedla vedoucí odboru. Sázecí stroj travnatou plochu rozřízne a následně ji nadzvedne. Cibulky zapadnou prostřednictvím dávkovače pod trávník. Stroj uvede trávník opět do původního stavu.

„Na vybrané lokality jsme sázeli časně kvetoucí směsi cibulovin. Díky časnému kvetení je možné zahrnout první seč trávníku dostatečně brzy v sezoně. Sekat se smí až tehdy, když listy cibulovin zežloutnou. Krokusy, ultraranné narcisy a tulipány vykvetou v době, kdy příroda stále ještě spí,“
popsala budoucí vývoj Jana Daňková.

V Husově parku nejprve vykvetou modrobílé krokusy a pak se k nim přidají žluté narcisy a oranžové tulipány. Na Tržním náměstí se rozvine nejprve sněhově bílý koberec krokusů, z něhož budou vyrůstat nízké červené tulipány.
Směsi cibulovin pokvetou po dobu 6 týdnů a vydrží na lokalitě až 7 let. „Zvýší se biodiverzita, cibuloviny nabídnou potravu hmyzu brzy na jaře a další výhodou je, že nevyžadují žádnou údržbu,“ uzavřela vedoucí Odboru životního prostředí.


TZ: Tábor

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!