Sparťani blízko rekordu, darovali krev i plazmu

Sparťani blízko rekordu, darovali krev i plazmu
Za čtrnáct let trvání projektu nebyla sparťanská krev potřeba více než letos.

Ani složitá doba dárce krve nazastavila a do odběrových místností Všeobecné fakultní nemocnice v Praze si našlo cestu skvělých 918 dárců krve, z toho 271 prvodárců, což je počet, který se hodně blíží loňskému rekordnímu ročníku. Ba co víc, v listopadu se ve velkém darovala i krevní rekonvalescentní plazma, a to v počtu 162 dárců.

Od 918 dárců ve Všeobecné fakultní nemocnici vybralo 413 100 ml krve, zároveň také 918 jednotek plazmy a 918 transfúzních jednotek erymasy (červené krvinky).

„Jsem nadšená z toho, že v této těžké době plné různých opatření projekt Sparťanská krev opět skvěle zafungoval. Oproti říjnu pozorujeme velký nárůst dárců, za což musíme všem lidem ochotným darovat krev a plazmu moc poděkovat,“ říká vrchní sestra z transfúzního oddělení VFN Ilona Drdová.
„Jsem ráda zejména za to, že si k nám i díky Spartě nachází cestu čím dál více prvodárců. To je jeden z hlavních cílů akce – motivovat nové zájemce o dárcovství,“ uvádí vrchní sestra.

K darování krve se letos ve velké míře přidali také florbalisté a florbalistky Sparty, sparťanští futsalisté a parahokejisté, zástupci Oktagon MMA a trenéři sparťanské mládeže. Krev darovala také generální manažerka Barbora Snopková Haberová, sportovní ředitel Petr Ton, sportovní manažer Jaroslav Hlinka a další členové z managementu a marketingového a PR oddělení našeho klubu.

„Sparťanská krev je nejstarší klubový projekt a udělali jsme vše pro to, aby mohl dál pokračovat i v této nelehké době,“ říká generální manažerka Barbora Snopková Haberová. „Moc mě těší, že jsme alespoň malou měrou přispěli k tomu, aby do odběrových místností přišlo více dárců,“ dodává.

Darování se letos zúčastnili také hráči A-týmu – krev darovali Lukáš Pech, Honza Košťálek a Lukáš Rousek. Po nákazou nemocí COVID-19 navíc darovali cennou rekonvalescentní plazmu Roman Horák, David Tomášek, Matúš Sukeľ a Tomáš Dvořák. „Je to skvělý pocit, když víte, že jste mohli někomu nemocnému pomoci. Nebolí to, nic to člověka nestojí. Každému to můžu doporučit,“ uvedl urostlý obránce Dvořák.

„Sparťané nám pomohli zpropagovat i toto darování, za což jim patří dík. V listopadu k odběru došlo skvělých 162 dárců rekonvalescentní plazmy, z jejichž odběrů získáme 486 jednotek pro potřebné pacienty. Zároveň dorazilo i 297 dárců krevních destiček, což je také vynikající číslo,“ říká Drdová, která kromě sportovců ocenila i kolegy ze Všeobecné fakultní nemocnice Praha. „Věřím, že se příští rok sejdeme ještě v hojnějším počtu, a to už popatnácté,“ dodává.

Video zde.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!