Sokolovsko: Byla představena vítězná studie území Medard (TV Západ)

Sokolovsko: Byla představena vítězná studie území Medard (TV Západ)
Výsledek loni zadané soutěže na urbanistickou studii okolí jezera Medard byl představen veřejnosti a médiím na konci února v Sokolově, v sídle společnosti SUAS GROUP, která je spolu s Karlovarským krajem zadavateli. Území o rozloze okolo 2000 hektarů severozápadně od Sokolova je mimořádně zajímavá rozvojová oblast, kde by měl postupně vzniknout pestrý mix funkčních celků.

"Karlovarský je spoluzadavatel té studie a je to samozřejmě jeden z ukázkových projektů naší transformace v souvislosti s útlumem těžby hnědého uhlí, kdy to území postižené těžbou má získat úplně novou kvalitu. Dnes je to vodní plocha, která má získat přípravu na budoucí infrastrukturu, ať je to volnočasová, cestovní ruch, rezidenční, což jsou samozřejmě všechno věci, které pomohou obrovsky zvýšit kvalitu života nejen na Sokolovsku, ale v celém Karlovarském kraji," shrnul hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Transformační potenciál území bývalé uhelné pánve je podle všech zúčastněných potřeba správně využít s důrazem na zaměstnanost a podnikatelské aktivity, celospolečenský rozvoj ve smyslu podpory bydlení, služeb a volnočasových aktivit s využitím trendů v ekologii, ochrany životního prostředí a udržitelnosti.

"Ona je to jedinečná příležitost utvořit takto velkou část Karlovarského kraje, takže tato studie nám říká, jak do budoucna rozvíjet nejenom okolí jezera Medard, ale jak rozvíjet i ta přilehlá města, jako je Sokolov, Bukovany, Habartov anebo Svatava. Kraj podporuje výstupy z této studie ve formě podpory z Fondu spravedlivé transformace, protože rozvoj jezera Medard je jedním ze strategických projektů, který je v tomto fondu zařazen," popsal plánovaný projekt radní Karlovarského kraje Patrik Pizinger. 

V soutěži se utkalo 6 architektonických týmů. Vítězný návrh představil architektonický ateliér A8000, který má zkušenosti s tvorbou územního plánu například v Lipně nad Vltavou.

"Především si myslím, že to je veliká příležitost, protože v regionu je úžasné jezero, které se někde vyvíjí miliony let, a tady spadlo trošku z nebe, tak je to obrovská příležitost posunout vnímání tohoto regionu do polohy, která mu náleží a myslím, že přes to jezero to jde výborně a posléze ten můj názor jak se chceme chovat k tomu jezeru, jak chceme ty atraktivity, které tam jsou a tu kvalitu zachovat a zároveň využít a jak zachovat přírodu a zároveň bydlet, jak dát šanci městům okolo a v podstatě, aby to "bylo jejich jezero", a aby na to byli všichni hrdí, a aby přes to jezero, a přes tu transformaci a revitalizaci tohoto života jezera se pomohlo i revitalizaci života obecně a regionu," vyzdvihl možnosti území Martin Krupauer, architekt a zakladatel ateliéru A8000.

Některé z předností území zatím nejsou příliš zřejmé, ale časem by se měly projevit zřetelněji.

"Já vím, že ještě není dodělaná dálniční síť, já vím, že ještě není dodělaná rychlostní železnice, ale už vypadá, že to jednou bude a tohle jezero s tím úžasným kusem přírody je na, velmi překvapivě, významné evropské dopravní síti, tedy jak koleje, tak kola, silnice. A to si myslím, že je jeden z největších potenciálů, jak říci, že toto jezero je uprostřed Evropy a ne někde v koutě České republiky," naznačil jedinečnosti místa architekt. 

I vítězný návrh počítá s víceúčelovým využitím okolí jezera Medard. 

"Myslíme si, že to v žádném případě nemá být jen o rekreaci a o dovolených, navíc takových jezer tady bude vícero a i jinde. My si naopak myslíme, že to nakonec má být to, co tady bylo před 250 lety, návrat ke kulturní krajině, obývané tehdy velmi aktivními lidmi, vlastně transformace zpět k tomuto. To znamená, že by to mělo být úplně normální jezero, s normálním životem kolem, velmi pestrým. Bylo by hezké, kdyby sídla si částečně k té vodě "sáhla", bylo by hezké, kdyby tam byl kus nábřeží, ale i jen krásná příroda, břehy a promenáda okolo. Čím více to zaroste do regionu a do těch sídel, tak tím si myslím, že to bude ten cíl, který bychom chtěli," přiblížil ideu návrhu Krupauer. 

Příklady podobných území se dají najít na řadě míst Evropy, ale zmíněný ateliér má možnost srovnávat s již realizovaným projektem na jihu Čech. 

"Určitě nejsme první, kteří se zabývají touto problematikou. Na druhou stranu ale je třeba se podívat do ciziny, že ona to není jednoduchá problematika. Asi všichni víme, co je to rekultivace, to jsme zvládli. Asi všichni víme, co to je krajinářství a je pravda, že spousta těch jezer tímto způsobem šla, daly se do toho veliké peníze, ale pak někdy začíná být problém, co dál. Co dál s tou novou velikou věcí, která nic nezdrojuje, potřebuje a je krásná, ale to je všechno. Na druhou stranu my jsme měli to štěstí, že jsme někdy před 30 lety začali dělat strategický rozvoj Lipna nad Vltavou, což vlastně bylo úplně to samé – umělé jezero, opuštěná zařízení staveniště, které mělo být už dávno zbořeno a stala se z toho obec Lipno nad Vltavou, v podstatě nikde nic, stav nula a po 30 letech je to dnes jedna z nejúspěšnějších turistických destinací a místo, kde roste lidí, staví se školy, staví se obchody, přistěhovávají se lidé, generují se nové pracovní příležitosti. Takže existují příklady, ale je to kus života, kus země, prostě to bude originál budeme se tam snažit aplikovat všechny naše zkušenosti, ale bude to originál," dodal architekt Krupauer. 

Vybraná studie má hlavní úkol.

"Připravit ten projekt na ostrou výzvu, a aby mohl být financován z evropských peněz. A to je samozřejmě ten základ, na kterém se potom dá stavět, takže to je teď ten zásadní milník, který potřebujeme splnit," komentoval důležitost projektu hejtman Kulhánek. 

Území by se mělo v budoucnu dobře doplňovat s již stávajícími sídly.

"Určitě to území bude využíváno i jako turistická atrakce, místo pro návštěvníky Karlovarského kraje, ať už budou cílit přímo na Sokolovsko anebo ať už budou cílit do západočeských lázní a tím pádem bude pro ně toto území na dosah, takže jde to ruku v ruce a doplňuje to tu infrastrukturu a atraktivitu Karlovarského kraje," potvrdil synergii hejtman. 

Před všemi zúčastněnými stranami také stojí ještě množství výzev k řešení. 

"Musíme najít společnou shodu s okolními obcemi. Určitě to bude věc, která bude ovlivňovat dopravní infrastrukturu v Karlovarském kraji, takže těch věcí k dořešení je tam nepochybně celá řada," uzavřel hejtman Petr Kulhánek. 

Na zmíněné tiskové konferenci byla mimo jiné představena nejen historie místa, ale také širší vztahy i podrobnosti studie. Vystaven byl také model okolí Medardu. Záznam celé tiskové konference můžete shlédnout na odkaze v textové části reportáže.

Odkaz: https://youtu.be/d37u8DDfQC0

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!