Sokolov: Vězeňský kaplan získal ocenění (TV Západ)

 Sokolov: Vězeňský kaplan získal ocenění (TV Západ)
Bývalý vězeňský kaplan Bohuslav Zámečník převzal ve čtvrtek 26. července v kanceláři starosty města Sokolova cenu Františka Josefa Řezáče za celoživotní přínos v této službě. Rodák ze Sokolova prošel ve službě ty nejtěžší české věznice a v současné době působí v Horním Slavkově.

Ocenění ho těší, ale svou práci považuje za službu.

„Já jsem samozřejmě rád, ale není mi to nějak vlastní. Víte, protože jsem duchovní, tak si myslím, že ocenění nejvyšší je potom tam nahoře. A jak říkám, nebeská administrativa to má pořádně zapsané, ale mám z toho radost, určitě,“ poděkoval duchovní Bohuslav Zámečník.

Cena připomíná odkaz katolického kněze Františka Josefa Řezáče. Ten v 19. století pomáhal reformě vězeňství, kdy se vězni dodnes dělí dle závažnosti jejich činů. Pro další vývoj vězně je podle duchovního klíčové nalezení vnitřní svobody.

„Vyrovnal se s tím, že něco udělal, že si přiznal, že to má určité důsledky. Pokud k tomuto dojde, člověk se srovná. Myslím si, že potom získává vnitřní svobodu a podle toho se může chovat. Pokud to má, většina z těch lidí potom vydrží a když má výstup do civilu, tak se nevrací. Můj osobní pohled na to je, když tady tu svoji vnitřní svobodu ztrácí, tak se tam zase vrací,“ dodal Zámečník.

Celý rozhovor je ke shlédnutí na naší youtube prezentaci.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!