Sokolov: Školáci dostali reflexní pásky, aby byli dobře vidět

Sokolov: Školáci dostali reflexní pásky, aby byli dobře vidět
Preventivní akce s názvem "Buďte vidět, přežijete!" se odehrála v pondělí 7. prosince ráno u dvou sokolovských základních škol. Zástupci Městské policie Sokolov a BESIP tady rozdávali školákům reflexní pásky, které jsou nejrozšířenějším reflexním prvkem. Jejich výhodou je rychlé a snadné použití a jsou důležitou ochranou chodců v silničním provozu. Zvláště pak v tomto ročním období se sníženou viditelností.

Načasování preventivní akce nebylo náhodné. Důvodem jsou především klimatické podmínky, které se s příchodem podzimu výrazně mění, dny se zkracují a lidé se tak daleko častěji pohybují v silničním provozu za snížené viditelnosti. Právě špatná viditelnost je častou příčinou mnoha tragických dopravních nehod. Před Základní školou Rokycanova a Základní školou Pionýrů odešlo s reflexními páskami desítky školáků. Dostalo se jim rovněž poučení, jak se při pohybu na komunikacích správně chovat a jak používat reflexní pásky.

Cesta do školy s sebou přináší některá úskalí, na která je nutné upozornit. Jedním z nich je i nebezpečí pohybu dítěte v dopravním prostředí. Pokud si uvědomíme, že z celkového počtu všech úrazů dětí tvoří dopravní úrazy více jak 40 % a úmrtí přes 30 %, vyplyne nám závažnost této problematiky. Důležitým prvkem pro bezpečnost dětí je také jejich viditelnost. Na cestu do školy a ze školy by tedy mělo být oblečeno v pestrém oblečení, případně je vhodné používat retroreflexivní nebo fluorescenční prvky na oblečení nebo na školních brašnách.

V neposlední řadě by si řidiči měli uvědomit, že začátkem školního roku se v ranních a odpoledních hodinách (cca 7:30 – 8:00 hod., 12:00 – 14:00 hod.) na ulicích vyskytuje více dětí a tomu by měli přizpůsobit své chování, zejména pak rychlost jízdy. Sebelépe vychované a ponaučené dítě je omezeno ve svém chování v silničním provozu svými mentálními i fyzickými předpoklady, proto jeho reakce jsou velice často nevyzpytatelné. Zásada ohleduplnosti vůči ostatním účastníkům silničního provozu by ale samozřejmě měla platit po celý rok, nejenom na začátku školního roku. 


Zdroj: město Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!