Sokolov: S prezidentem HK o útlumu těžby, dopravě i budoucnosti

Sokolov: S prezidentem HK o útlumu těžby, dopravě i budoucnosti
Prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Vladimír Dlouhý přijal pozvání představenstva Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK) k návštěvě našeho regionu a setkání s podnikateli?. Většina jeho pobytu se odehrávala v Sokolově. Navštívil Sokolovskou uhelnou, řešila se i dopravní infrastruktura kraje a pracovním uplatnění ukrajinských uprchlíků.

„Podnikatelé se na nás v době energetické a surovinové krize obracejí s žádostmi o pomoc a podporu podnikatelského sektoru a dotazy, jakým způsobem může Hospodářská komora ČR pomoci. Proto jsme se rozhodli pozvat pana prezidenta, aby informoval o aktuálních aktivitách a vyjednáváních s Vládou ČR,“ uvedl předseda Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje Tomáš Linda. 

Vladimír Dlouhý začal svoji návštěvu v Karlovarském kraji u největšího zaměstnavatele, společnosti Sokolovská uhelná. Za doprovodu představenstva KHK KK se setkal s vedením společnosti v čele s předsedou dozorčí rady Pavlem Tomkem. Diskutovalo se o útlumu těžby uhlí a nových projektech, které společnost připravuje v rámci své transformace. Mezi nejvýznamnější patří Energy Hub, který by měl zajistit energetickou soběstačnost kraje, a rekultivace lomu Medard. „Jezero s plochou téměř 500 hektarů, vzniklé zatopením po dřívější těžbě, bude oživeno několika projekty na jezeře a v bezprostředním okolí. Počítáno je s rekreačním využitím, novými sportovními aktivitami, bydlením i přístavem,“ uvedl předseda dozorčí rady Pavel Tomek prezidenta Dlouhého při návštěvě jezera.

Při jednání s vedením kraje se hovořilo o problematice veřejných zakázek. Firmy vysoutěžily zakázky za ceny, za které je v současné době skokového nárůstu cen nejsou schopné dokončit. Podle hejtmana Petra Kulhánka je třeba do budoucích smluv implementovat inflační doložku, což do stávajících smluv není možné kvůli zákonu o veřejných zakázkách a podmínek dotací. Jednalo se i o pracovním uplatnění ukrajinských uprchlíků. Hejtman uvedl, že v současné době našlo práci už 1800 Ukrajinců, hlavně v oblasti gastronomie, hotelnictví a logistiky.

Řešila se také dopravní infrastruktura kraje. Předpokládaný termín dokončení dálnice D6 je v letech 2027 až 2028. Pro opravu silnic nižších tříd prezident doporučil takzvané PPP projekty, tedy partnerství soukromého a veřejného sektoru. Diskutovalo se rovněž o rozvoji vysokoškolského studia v regionu. Návštěva prezidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého byla zakončena setkáním s podnikateli na Golfu v Sokolově. Prezident informoval o ekonomické prognóze Hospodářské komory. „Hospodářský růst bude pomalejší, okolo 1,2 procenta, a bude tažen domácí poptávkou a částečně exportem. Inflaci předpokládáme na úrovni 13 procent a růst nominálních mezd ve výši 7 procent. Dojde ke stagnaci investic,“ uvedl Vladimír Dlouhý.

Dále informoval o aktivitě HK ČR na podporu podnikatelů. Proběhlo například jednání HK ČR a dalších podnikatelských svazů s Vládou ČR, na kterém byla dojednána podpora podnikatelského sektoru a v nejbližších dnech ji předseda vlády představí veřejnosti. „Nebude se však jednat o žádné regulace cen či kompenzace firem, které by mohly mít negativní dopad na veřejné finance,“ dodal Vladimír Dlouhý.

Zdroj: Město Sokolov


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!