Sokolov: Radní odsoudili agresi, město poskytne Ukrajině pomoc

Sokolov: Radní odsoudili agresi, město poskytne Ukrajině pomoc
Ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině odsoudila rada města Sokolov na svém mimořádném zasedání ve čtvrtek 24. února. Současně se usnesla na podpoře občanům Ukrajiny ohrožených konfliktem, zejména pak ženám a dětem, pokud to bude zapotřebí. A to zajištěním dočasného ubytování a vyčleněním jednoho milionu korun na humanitární pomoci.

Jako host se zúčastnil mimořádné rady MUDr. Yaroslav Kuzminskyi, zástupce primáře interního oddělení sokolovské nemocnice, který pochází z Ukrajiny. Starostka Renata Oulehlová ho za všechny radní ujistila, že jeho země i národ mají plnou podporu v boji proti agresorovi. MUDr. Kuzminskyi řekl, že došlo k tomu, v co téměř nikdo do poslední chvíle nevěřil. „Je to pro nás všechny šok, že se ve 21. století může stát něco takového. Bohužel, z Ukrajiny máme velmi málo informací, špatně tam nyní fungují sociální sítě i internet. Máme ovšem potvrzeno, že se válčí v podstatě na celém ukrajinském území. Jsem nemírně vděčný za nás všechny za pomoc a solidaritu, které se nám dostává,“ podotkl MUDr. Yaroslav Kuzminskyi.

Dodal, že i v sokolovské nemocnici pracuje řada zdravotních sester, které mají příbuzné a rodiny na Ukrajině. Ty jsou podle MUDr. Kuzminskyiho rozpoutaným konfliktem velmi traumatizovány a mají velké obavy o své blízké. V nemocnici proto začal pracovat tým psychoterapeutů tzv. Peer tým, který jim pomáhá 24 hodin denně. Podpora je anonymní, bez jakéhokoli záznamu. Rada se shodla, že město bude s nemocnicí spolupracovat a pomůže jí, tam kde bude zapotřebí.

Podporu ukrajinskému lidu vyjádřilo odpoledne i zastupitelstvo města, a to minutou ticha a odsouzením ruské agrese. Zastupitelé také schválili návrh rady na uvolnění jednoho milionu korun pro humanitární pomoc Ukrajině.

Zdroj: Město Sokolov


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!