Sokolov: Po letech se obnovil přátelský fotbal policistů a Vietnamců (TV Západ)

Sokolov: Po letech se obnovil přátelský fotbal policistů a Vietnamců (TV Západ)
Tradiční fotbalové klání amatérských týmů policie a vietnamské komunity v Sokolově se letos uskutečnilo po covidové odmlce. Kromě sportovní a společenské stránky měla akce i svůj charitativní rozměr.

Vybrané finance putovaly na dětské oddělení sokolovské nemonice. 

„Bylo to kvůli covidu, kdy jsme museli asi tři roky přerušit tu naší tradici. Jinak chci zdůraznit, že letošní rok byl čtrnáctým rokem a každý rok jsme je takhle vybírali nějaké peníze pro dětské oddělení nemocnice v Sokolově,“ uvedl místopředseda vietnamské komunity v Sokolově Hoang Anh Doan.

Ačkoliv se nejednalo o mistrovské utkání, soupeři hráli naplno a diváci si přišli na zajímavé emotivní okamžiky. Vietnamci trénují ve volném čase v nedalekém Dolním Rychnově. 

„Nejsou to žádní profíci, ale jsou to obyčejní lidé. Mají rádi sport, občas si ho hrají spolu a mají tady v Dolním Rychnově takový svoje hřiště a tam tak jednou dvakrát týdně si hrají,“ přiblížil místopředseda.

Fotbalové klání letos v základní hrací době skončilo remízou 1:1. Výhru si ale nakonec připsali policisté. 

„Dopadlo to jako každý rok, kdy jsme zase prohráli, ale těsně 1:2. Ale musím říct, že jsme vedli. Ale zápas byl docela vyrovnaný, ale jsme spokojení s tím výsledkem. Počítali jsme s tím,“ smířlivě se smíchem komentoval Doan. 

Na výběr financí se složilo přes šedesát členů místní vietnamské komunity a řada policistů. K tomu přibyl výtěžek z občerstvení během utkání. 

„Vybrali jsme to sami mezi sebou. Když vlastně naši krajané se dozvěděli o té akci, tak sami přijdou s tím, že by chtěli přispět pomoc nemocnici. A policisté to taky vybírají mezi sebou. Vybrali jsme je docela pěknou částku. Přes 50 tisíc korun,“ dodal Hoang Anh Doan.

Šek na 55.300 korun převzala hned po zápase primářka Dětského oddělení Sokolovské nemocnice Jana Kurcová, která poděkovala za snahu všech zúčastněných s tím, že peníze použijí na další vylepšení prostředí pro děti v nemocnici. Přítomné pozdravil také její bývalý dlouholetý předchůdce dr. Luboš Vaněk, jenž zmínil, že ačkoliv již není ve funkci, tento sportovní podnik bude nadále podporovat. Vietnamská komunita se letos představí ještě na hlavní akci sokolovské sezóny. 

„Je v plánu přímo s Městským úřadem, že na slavnostech, myslím, že hornických, tak bude Den národnostních menšin. Takže tam by se vietnamská komunita chtěla zúčastnit taky,“ pozval zástupce Vietnamců.

Na Den horníků druhou sobotu v září připraví místní Vietnamci opět ukázky ze své pestré kuchyně. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!