Sokolov: O hokejovém koučinku přednášel Filip Pešán (TV Západ)

Sokolov: O hokejovém koučinku přednášel Filip Pešán (TV Západ)
Jednodenní seminář určený především trenérům ledního hokeje se uskutečnil v sokolovském Městském domě kultury v pátek 15. srpna. Dvěma stovkám účastníků se představila trojice mluvčích v čele s trenérem reprezentační dvacítky Filipem Pešánem.

„Pozval mě můj velmi dobrý kamarád Karel Mlejnek, můj nyní dvouletý kolega, který se nějakým způsobem snaží nastartovat hokej v Sokolově a který zde má už samozřejmě velkou historii. Na pozvání Baníku Sokolov a Čertů Ostrov jsem přijel s kolegy Martinem Láskou a Alešem Vladykou přednášet naši vizi hokeje,“ popsal Pešán okolnosti návštěvy trenér Pešán.

Účastníky pozdravil v úvodu akce ředitel Městského domu kultury Ladislav Sedláček a místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

„Já jsem moc ráda, že se seminář v Sokolově uskutečnil, protože Sokolov byl vždy městem, kde hokej měl opravdu velkou váhu. Troufla bych si říci, že Sokolov je hokejovým městem. Hokejisté jsou tvrdí chlapi, ale já mám hokej spojený vždy s tím, že zvlášť po roce 1968, když se hrály zápasy mezi Československem a Svazem sovětských socialistických republik, tak opravdu u televizních obrazovek byli i babičky a dědečkové, kteří by se ani na ten hokej nekoukali, ale tím, že hrály tyto dvě země a my jsme si strašně přáli to Rusákům v hokeji nandat, tak já si vždy vybavím právě tyto okamžiky, kdy hokej uměl a umí spojit národ,“ přiblížila místostarostka Oulehlová.

Tématem přednášky, spojené s možností dotazů z pléna pomocí mobilní aplikace, byla práce s mládeží, pozice trenéra a kouče i dospělých hokejistů. 

„Já si myslím, že musíme  obecně změnit kulturu. Tzn., že my nyní nemůžeme měnit systémy, nemůžeme měnit tréninky a myslet si, že za pár let vše bude lepší. Myslím si, že musíme změnit přístup a hlavně řemeslo trenéra, který je podceňovaný a má obrovský přesah i do všeobecné kultury. Tam musíme začít a právě proto se tady dnes snažím tyto věci odpřednášet,“ vysvětlil Pešán.

V současném hokeji se kvality velmi vyrovnaly, přesto zůstávají na špici zámořské týmy, v Evropě pak také severské státy.

„Mě se hrozně líbí Skandinávie, líbí se mi samozřejmě severní Amerika. Ale speciálně ve Skandinávii celková kultura a společenská úroveň je klidná. Hráči mají klid na svůj vývoj a svůj progres. Myslím si, že my v té uspěchané evropské době, hlavně uspěchané české době, která se mi nelíbí – od politiky až po lední hokej, musíme trošku přibrzdit, zvolnit, změnit a o tom budu dnes mluvit,“ dodal trenér Pešán.

O problematice trénování brankářů promluvil na semináři trenér Martin Láska. Akce se, kromě trenérů ledního hokeje, zúčastnili i trenéři florbalu, ale také hokejisté, například chodovský rodák Radek Duda.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!