Sokolov: Jarmark na Centrálce navštívilo 3.340 lidí (TV Západ)

 Sokolov: Jarmark na Centrálce navštívilo 3.340 lidí (TV Západ)
Druhý Jarní jarmark radosti proběhl v sokolovské základní škole v Rokycanově ulici, zvané Centrálka, v sobotu 2. dubna. Na davy návštěvníků čekal pestrý program a řada příležitostí jak přispět na dobré věci.

"Je to charitativní jarmark, máme tady spoustu obchůdků a jarní, velikonoční tématikou, spoustu workshopů, bude celá řada vystoupení, různých představení, přednášek, takže celá škola je plná od sklepa až po střechu. V první řadě jsou tu žáci a pedagogové naší školy, ale je tady i spousta spřátelených organizací a firem, které už třeba navštívili první ročník, líbilo se jim, přijeli znovu. Kromě Muzea sokolovského, knihovny, jsou tady i stacionáře, Denní centrum Mateřídouška a podobně," uvedla ředitelka základní školy Rokycanova Petra Šišková. 

Každý, kdo si v sobotu na jarmarku něco zakoupil, pomohl organizátorům získat finance na konkrétní účely. 

"Peníze půjdou dvěma směry. My jsme se rozhodli, v souvislosti s událostmi na Ukrajině, věnovat část peněz přes Dětský fond UNICEF na pomoc dětem postiženým válkou na Ukrajině a ta druhá část bude věnovaná na relaxační pobyty klientů Dolmenu, který s námi spolupořádá jarmark. Protože jsou to lidé pracující, kteří ale si z těch peněz, které vydělají, si nemohou našetřit na dovolenou, tak bychom jim chtěli zaplatit týdenní pobyt někde na chalupě v horách. A ta druhá oblast je ještě příspěvek na pobyt u moře pro syna pana Stránského, který dělá canisterapii, tzn. pomáhá všem okolo a má těžce nemocného syna a my bychom mu chtěli ten pobyt u moře umožnit," přiblížila Šišková. 

Velkými taháky byla místa s občerstvením. Dětmi byly obležené především místa s cukrovou vatou nebo trdelníky, ale fronty se tvořily i u kavárny Střední živnostenské školy a jídelny Oázy Dolmen. 

"Máme tady bistro naše, které provozuje naše společnost Bistro Oáza. Bistro je chráněné pracoviště, zaměstnáváme lidi s mentálním znevýhodněním, už od roku 2015. Já jsem oslovila paní ředitelku této školy, už v roce 2019, protože jsem měla zkušenost s podobnými akcemi v Chebu, tam to pořádala Lucie Poláková.  A oslovila jsem ji s tím, jestli by něco takového nechtěli udělat tady, na půdě školy. Ona se pro to nadchla a s celým svým dream teamem pedagogů a žáků, to tady celé připraví a uspořádají a já tak nějaké drobnosti, třeba jen trička pro dobrovolníky a hlavně tu naši Oázu sem vezmeme a připravují dobroty. Dnes se podává slepičí polévka africká, potom boršč, dále máme zapečené tortilly s kuřecím masem a se špenátem nebo čtyři druhy sýra. Máme dezerty, takže zákazníci mohou ochutnat produkci, kterou máme v bistru. Dále máme nějaké indické dobroty jako zelné kofty, bramborovo-špenátové koule plněné panýrem," popsala Gabriela Vrabcová, metodik kvality poskytované služby zapsaného ústavu Dolmen. 

V programu se objevily také nejrůznější přednášky a hudební vystoupení. Ve školní tělocvičně se představila taneční skupina Good Sisters Tribal Dance. 

Se zájmem se setkaly také nejrůznější workshopy – vyrábění kouzelnických hůlek, mýdel a svíček, pletení jarních košíčků, pískování obrázků, ale i malování henou na ruce i barvami na obličej. Městská knihovna si přichystala výrobu vlastních Lichožroutů. Na tři desítky prodejních míst nabízely od šperků přes drobné řemeslné výrobky, koření, dekorací, hraček, malovaných pohlednic až po koberečky, šály a kabelky. 

"Spoustu výrobků vyráběli žáci při různých pracovních činnostech, výtvarné výchově, ale třeba i doma děvčata vyráběly náramky, spousta učitelů má nějaké záliby, nějaké koníčky, takže ti je sem přišli nějakým způsobem zúročit," prozradila Šišková. 

A kdo neměl hotovost, mohl platit modernějšími metodami. 

"Ano, pokud byste neměli příslušnou hotovost, tak je možné zaplatit přes QR kód a ty peníze jdou rovnou na transparentní účet nebo jdou na darujme.cz, kde také vybíráme příspěvky," potvrdila ředitelka pořádající Centrálky Petra Šišková. 

Jarní jarmark, který se uskutečnil po dvouleté přestávce způsobené pandemií covidu, navštívilo během sedmi hodin trvání neuvěřitelných 3.340 lidí. Na charitativní účely se nakonec podařilo vybrat úctyhodných 135 tisíc korun. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!