Sokolov: Iktové centrum obhájilo evropský certifikát

Sokolov: Iktové centrum obhájilo evropský certifikát
Iktové centrum Nemocnice Sokolov obhájilo za rok 2021 evropskou certifikaci ESO (European Stroke Organisation). Ta je potvrzením vysokých standardů tohoto centra a garancí, že pacient dostává v sokolovské nemocnici kvalitativně zcela srovnatelnou diagnostickou i léčebnou péči jako v nejlepších iktových centrech v Evropě. V Sokolově ji ročně využije kolem 400 pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou..

“Certifikace hodnotí především nastavení standardů péče a její kvalitu na daném pracovišti. Jde například o rychlost managementu příjmu pacienta, rychlost a komplexnost provedení vyšetření, nebo podání léčby. V součtu parametrů nám byl udělen takzvaný zlatý status,” říká Aleš Novák, vedoucí lékař Iktového centra a zástupce primáře Neurologického oddělení Nemocnice Sokolov. Tímto certifikátem iniciativa Angels, která pod záštitou ESO hodnocení provádí potvrzuje, že Iktové centrum v Sokolově splňuje potřebné parametry a pacient zde dostane léčbu na stejné odborné úrovni, jako na kterémkoliv obdobném pracovišti v Evropské unii.

Evropská certifikace ESO přitom není jediným hodnocením kvality péče, kterým Iktové centrum v Sokolově úspěšně prošlo. V březnu 2021 obdrželo také certifikaci QASC (Quality of Acute Stroke Care) zaměřenou na hodnocení kvality sesterské ošetřovatelské péče v akutní fázi CMP. Při té se hodnotila poskytovaná péče v sokolovském centru za roky 2017 až 2021 a tato certifikace je platná až do roku 2025. „Samozřejmě pro nás jako menší nemocnici je velmi důležité držet krok s těmi nejlepšími. Proto si úspěšné certifikace ESO Angels Awards za rok 2021 velmi cením a věřím, že budeme úspěšní i v nadcházejících letech.“

Iktové centrum Nemocnice Sokolov je jedním ze dvou pracovišť svého druhu v regionu. V roce 2021 ošetřilo 400 pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou, z toho většina (86 procent) byli pacienti s cévní mozkovou příhodou ischemického původu, tedy při uzávěru některé mozkové tepny. Specifická trombolytická léčba byla poskytnuta téměř stovce pacientů.

Iktové centrum Nemocnice Sokolov velmi úzce spolupracuje také s dalšími specializovanými pracovišti, jako je FN Plzeň, ÚVN Střešovice nebo FN Motol, například při realizaci mechanické trombektomie a některých dalších vysoce specializovaných výkonech. Spolu s nimi tak loni řešilo péči o téměř desítky nejzávažnějších sokolovských pacientů. Kromě akutní iktové péče poskytuje oddělení svým pacientům i služby neurosonografické laboratoře a cerebrovaskulární poradnu s nadregionální působností. 


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!