Sedmá magnetické rezonance v kraji

Sedmá magnetické rezonance v kraji
Magnetická rezonance se stává běžným vyšetřením pro širokou škálu chorob. Na nově vzniklém pracovišti rezonance na zlínské EUC klinice se specializují na vyšetření mozku, páteře a kloubů, srdce či prsů.

Se zvyšující se poptávkou po magnetické rezonanci, je má vzrůstající tendence rozšiřovat paletu vyšetřovaných chorob. To potvrdil Dr. Jiří Tesař, vedoucí lékař nově vzniklého pracoviště magnetické rezonance na zlínské EUC klinice. 'Jen před patnácti lety jsme pacienty s problémy prostaty na tomto přístroji nevyšetřovali. Dnes je to základní vyšetření,' upozornil.

Na tomto pracovišti se každý den starají o patnáct pacientů za pomoci dvou lékařů a dvou radiologických asistentů. Klinika plánuje fungovat i o víkendech. Rezonance bude primárně sloužit pro ambulantní pacienty a pro vyšetření mozku, páteře a kloubů, stejně jako některých břišních orgánů. Pro mamografické centrum zde budou pořizovat také snímky prsů.

Klinika dosud musela pacienty na tato vyšetření posílat do jiných zdravotnických zařízení. 'V Česku jsou dlouhé čekací doby na tato vyšetření, proto jsme usilovali o vznik pracoviště magnetické rezonance. U nás teď prakticky nečekáte, protože začínáme,' uvedl ředitel EUC kliniky Tomáš Melichar.

Sedmou rezonancí se Zlínský kraj dostal do menší skupiny regionů, kde je poměr přístrojů na obyvatele příznivější a čekací lhůty jsou kratší. V kraji tak funguje sedmá magnetická rezonance, což pro pacienty znamená kratší dobu čekání na vyšetření.

Avšak ne vše je ružové. Pracoviště upozorňují na nedostatek odborníků. 'Potřebujeme kvalifikované odborníky z řad lékařů – radiologů, a stejně tak i radiologických asistentů. Těchto konkrétních profesí je v nemocnici nedostatek,' upozornil primář Oddělení zobrazovacích metod Baťovy nemocnice Jiří Palček. Právě obor radiologický asistent by měl v budoucnu vzniknout na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!