Robotický závod: Školáci vytvořili mistrovské vozy v Šumperku

Robotický závod: Školáci vytvořili mistrovské vozy v Šumperku
V Šumperku proběhl netradiční závod robotů z Lega, které postavily děti ze základních škol Olomouckého kraje. Soutěž otevřela nové možnosti pro děti v oblasti inovativních technologií a podporuje zájem o programování a robotiku.

V Šumperku soutěžili roboti. Složité tratě jim hlavu nezamotaly - Zažili jste někdy závod zcela jiného druhu? Dne 8. února ve Šumperku proběhl netradiční závod, kde se střetla vozítka postavená z Lega s jediným cílem - najít to nejlepší z nich. Děti ze základních škol Olomouckého kraje vytvořily vlastní roboty a pak je postavily na startovní čáru odvážné soutěže, která se konala ve Vyšší odborné a střední průmyslové škole.

Podle Aleše Jakubce, radního Olomouckého kraje pro oblast školství a vzdělávání, je důležité motivovat děti a mládež k zájmu o nové a inovativní technologie. A soutěž ve Šumperku jednoznačně ukázala, že tyto aktivity nejsou jen poučné, ale také velice zábavné. Klíčovým úkolem vozítek bylo projet co nejrychleji a nejpřesněji zadanou trasu a vyhnout se penalizaci robota v případě poruchy či selhání.

Tratě byly celkem dvě, a soutěžící si mohli vybrat z těch, které byly obtížnější nebo jednodušší. Design robotů z Lega byl navržen tak, aby dokázaly autonomně sledovat černou čáru na závodní desce. Řeč přichází o výzvě, kde programovací dovednosti dětí byly kladené na pažbu. Jak popisuje Roman Unzeitig, garant projektu, v případě, že se vozítko od trasy odchýlilo, muselo se samo vrátit zpět. Velkým překvapením bylo, že děti se výborně popasovaly s úkolem, a poruchy byly minimální.

Týmy ze sedmi základních škol se soutěže v průmyslové škole zúčastnily a na startovní čáru postavily celkem devět vozítek - robotů. Vítězem lokálního klání ve Šumperku se stal tým z Postřelmova, který tvořili Daniel Kamlar a Dominik Kamlar. Druhé místo získala dvojice Pavlína Gronychová a Veronika Kubíčková z Rudy nad Moravou, a Daniel Běhálek a Matyáš Hejl z Nového Malína obsadili třetí příčku.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!