Vítězný návrh revitalizace centra Uherského Hradiště

Vítězný návrh revitalizace centra Uherského Hradiště
Architektonickou soutěž na řešení centra Uherského Hradiště vyhrál návrh plánující sjednotit Masarykovo náměstí a okolí. Soutěž zahrnovala novou koncepci dopravy s uzavřením Nádražní ulice pro auta a redukcí parkovacích míst.

Otevřenou, anonymní a dvoufázovou soutěž na architektonické řešení centra Uherského Hradiště nedávno završila porota výběrem vítěze. Do soutěže byly zahrnuty nejen Masarykovo náměstí, ale také ulice Nádražní, Protzkova a Poštovní. Initiátorem soutěže bylo město, které chce s novým řešením reagovat na novou koncepci dopravy v centru. Plán počítá s uzavřením Nádražní ulice pro automobilovou dopravu a redukcí parkovacích míst.

V této architektonické výzvě zvítězil návrh společnosti ofschem architekti, který plánuje sjednotit celé náměstí. Hlavním prvkem návrhu je vytvoření zóny pro odpočinek na severní straně náměstí s novým vodním prvkem. Do budoucna se plánuje, že se do náměstí budou moci dostat automobily pouze z ulice Poštovní. Nádražní ulice se tak má proměnit na pěší zónu.

Jedná se ovšem jen o studii, která je základním východiskem pro budoucí podobu náměstí. „Budeme tuto koncepci ještě dále rozvíjet,“ informoval vedoucí útvaru městského architekta Aleš Holý. Realizace by měla začít za dva až tři roky.

Detaily vítězného návrhu na rekonstrukci Masarykova náměstí v Uherském Hradišti můžete studovat na webových stránkách města. Kromě toho budou všechny návrhy prezentovány na výstavě. Její vernisáž se chystá na pondělí 29. dubna 2024 v 16 hodin v jezuitské koleji na Masarykově náměstí.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!