Rekultivace Mostecka

Rekultivace Mostecka
To, že Mostecko bývalo v minulosti nazýváno "Měsíční krajinou" a že současná realita je úplně jiná, překvapí mnohdy ještě dnes řadu návštěvníků našeho regionu.

V seriálu článků Ing. Stanislava Štýse, které vycházely také v Mosteckých listech, se můžete seznámit s proměnami krajiny Mostecka tak, jak jsme ji zaznamenali v průběhu uplynulých let.

To, že Mostecko bývalo v minulosti nazýváno "Měsíční krajinou" a že současná realita je úplně jiná, překvapí mnohdy ještě dnes řadu návštěvníků našeho regionu. Podívejte se s námi očima Ing. Štýse na přeměnu krajiny v okolí Mostu.

Rekultivace Mostecka jsou součástí dlouhodobé projektové vize, která vznikala na přelomu padesátých a šedesátých let díky malé skupince nadšenců v nově založeném rekultivačním oddělení Báňských projektů v Teplicích. A tehdejší koncepce obnovy těžbou rozvrácených území navazovala dokonce na počátky rekultivačních snah, které se datují již od roku 1908, kdy byla v nedalekém Duchcově ustavena první rekultivační expozitura. Česká rekultivace je proto již stoletá. A to stojí za to, abychom jí věnovali zaslouženou pozornost. 

Zdroj: web, město Most.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!