Rekonstrukce výpravní budovy v železniční stanici Aš

Rekonstrukce výpravní budovy v železniční stanici Aš
Zpráva z tiskové konference, konané dne 4. 3. 2020 - zrekonstruované nádraží po odbourání nepotřebných částí anebo kompletní zbourání stávajícího a stavba zcela nového. To byly dvě varianty, se kterými počítala studie, na jejímž vypracování se dříve dohodlo vedení města Aše se zástupci státní organizace Správa železniční dopravní cesty (nyní Správa železnic).

Vedení Aše prosazovalo rekonstrukci stávající budovy, ať po ubourání či nikoliv, protože ašské nádraží vnímá jako průmyslovou památku a ukázku architektury ze 70. let minulého století, o niž by bylo škoda přijít. Naproti tomu SŽ se s určitostí přikloní ke stavbě nového nádraží, jako k ekonomicky výhodnější variantě.

„Požádali jsme partnery ze SŽ o zpracování tří možností podoby nové nádražní budovy a také, aby v rámci soutěže byla oslovena projekční kancelář v Aši a ve výběrové komisi mohl být přítomen zástupce našeho města,“ uvedl starosta města Dalibor Blažek.

Radnice by přivítala, kdyby se stavba nového nádraží stihla do roku 2023, kdy se konají Bavorsko - české týdny přátelství Selb – Aš. Očekává se, že do Aše v době konání akce přicestuje velký počet návštěvníků, kteří využijí obnovenou regionální trať mezi Aší a Selbem.

„Co se týče termínů, přepokládám, že do poloviny roku 2021 se podaří vyřídit veškerá povolení, vlastní stavba by proběhla v letech 2021 a 2022. Správa železnic se k těmto termínům staví pozitivně,“ doplnil D. Blažek.

Neutěšený stav areálu hlavního nádraží a jeho okolí vadí nejen kvůli připravované přeshraniční akci, ale na situaci je upozorňováno dlouhodobě hlavně kvůli tomu, že nádraží nedělá městu dobrou vizitku.

Sama radnice chystá některé investice v blízkosti nádraží. Činí kupříkladu kroky k rekonstrukci povrchu komunikace v ulici Nádražní. Počítáno je také s financováním autobusového terminálu a parkoviště u přímo u nádraží. Jednalo by se tedy o společnou investici SŽ a města Aš.



Zdroj: město Aš

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!