Region: Zástupci kraje tentokrát navštívili obce v Ašském výběžku

Region: Zástupci kraje tentokrát navštívili obce v Ašském výběžku
V rámci tradičních cest po kraji zavítal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a radní pro oblast rozvoje venkova Vít Hromádko až na samý západ regionu, a to do obcí Libá, Krásná a Podhradí. Se starosty projednali nejdůležitější témata života v obcích.

„S výjezdy do obcí pokračujeme také v letošním roce. Jsem velmi rád, že máme možnost jednat se starosty přímo v jejich působišti, protože v terénu se můžeme s některými tématy  či problémy seznámit na vlastní oči. Z těchto setkání nám vždy vzejde řada úkolů, které se snažíme okamžitě řešit a dát tak zástupcům obcí jasně najevo, že s naší pomocí mohou počítat a že jejich potíže a připomínky nebereme na lehkou váhu,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

V Libé trápí starostu Radka Jarocha a místostarostu Romana Tatovského zejména stav komunikace směrem na Sorkov, která představuje nejkratší spojnici s městem Cheb. Jedná se o hojně využívanou silnici, která je však poměrně úzká a její technický stav není také zcela utěšený. Hejtman proto přislíbil, že projedná s Krajskou správou a údržbou silnic Karlovarského kraje (dále KSÚS) nejen možnost rozšíření profilu komunikace ve vybraných úsecích, kde by se mohli řidiči v protisměru vzájemně bezpečně vyhnout, ale také postupné opravy jejího povrchu. V obci dále hledají vhodné řešení pro vybudování kanalizace v osadách Sorkov a Hůrka. V tomto směru nemůže být kraj nápomocen, radní Vít Hromádko však přislíbil, že zjistí informace o možné dotační podpoře, a to na národní úrovni. V Libé chystají velký projekt, který obsahuje stavbu nové radnice, úpravu křižovatky v centru, vybudování přechodu pro chodce a zastávky se zálivem pro autobusy.

V Krásné projednali zástupci kraje spolu se starostou Lubošem Pokorným a jeho kolegyněmi stav krajské komunikace, která vede přes obec dále směrem k nejzápadnějšímu místu České republiky. V minulosti zde proběhla částečná rekonstrukce, nebylo však dokončeno položení finálního povrch, což se velmi negativně odráží na stavu této komunikace. Hejtman bude jednat s ředitelem KSÚS o možnosti její opravy a o případném převedení do správy obce. V Krásné mají potíž ještě se silnicí ve směru na Nové Domy, která slouží zejména jako cyklostezka. Starosta požádal o pomoc s její údržbou v podobě odstranění nečistot a nánosů na krajnicích, tato věc bude také součástí jednání s ředitelem KSÚS. V rámci setkání byly představeny i projekty na výstavbu školy, jež naváže na stávající budovu mateřské školy a bude disponovat malotřídkami pro 1. - 5. ročník ZŠ, dále také projekt komunitního domu pro seniory, kde mají vzniknout malé byty pro seniory. Řešení problematiky odpadového hospodářství, jíž starosta zmínil, bude řešit náměstek hejtmana s gesci v oblasti životního prostředí.

Poslední zastávkou výjezdu byla obec Podhradí, kde se starostka Kamila Červená snaží řešit kromě rozvojových ploch, které jsou v majetku pozemkového úřadu, také bezpečí chodců a s ním spojené nedodržování povolené rychlosti při průjezdu obcí. Obec již několik let investuje peníze do vybudování chodníků, přesto se nedaří nebezpečí eliminovat. Komunikace totiž pokračuje do sousedního Německa a je využívána zejména pendlery, kteří však porušují platné předpisy. Hejtman proto zajistí, ve spolupráci s policií, propojení starostky s dopravním specialistou, aby společně probrali varianty, které by mohly tuto situaci vyřešit. Starostka se také informovala o možnostech poskytnutí obecního pozemku pro stavbu chráněného sociálního bydlení. Tato věc bude předána radnímu pro oblast sociálních věcí. Hejtman bude starostku informovat o podmínkách krajského dotačního programu na údržbu a obnovu památek, obec by totiž chtěla získat finance na pořízení kamerového systému, který by chránil místní hradní areál před útoky vandalů.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!