Region: Týden pěstounství nabídne informace i zajímavý program (TV Západ)

Region: Týden pěstounství nabídne informace i zajímavý program (TV Západ)
Karlovarský kraj se připravuje na říjnový Týden pěstounství. Akci, která má představit problematiku náhradní rodinné péče o děti, doprovodí zajímavý program zahrnující neformální setkání s pěstouny, psychologem i kulturní vystoupení.

"Děláme to proto, že máme spoustu dětí, které v Karlovarském kraji hledají lásku, hledají náruč, hledají rodiče, kteří by se o ně postarali. Chceme ty děti dostat z ústavních zařízení, pokud to bude možné. Tzn. zveme všechny, kdo o tom přemýšlíte, máte chuť zjistit, co všechno obnáší pěstounství, náhradní rodinná péče, tak přijďte. Dostanete informace, dozvíte se, jak vás budeme podporovat i do budoucna," uvedl radní Karlovarského kraje Robert Pisár. 

Ambasadorem Týdne pěstounství je tanečník a pedagog Jan Onder pocházející z Lokte.

"Já jsem minulý rok už moderoval Den pěstounů v Karlovarském kraji a bylo to moc příjemné. Navíc můj bratr je psycholog, který se touto tématikou zabývá, takže přes toho bráchu jsem se k tomu dostal a hodně jsem se o tom díky němu dozvěděl. A zajímá mě to," vysvětlil svou účast známý tanečník a pedagog Onder. 

"Týden pěstounství bude od 10. října. Začíná v pondělí tím, že městských úřadech, na všech ORP proběhnou informační setkání. Takže můžete přijít na městské úřady, na ORPéčka a dostane se vám informací o tom, co je náhradní rodinná péče, co obnáší pěstounství, jak to všechno je. Posedět si u kávy. Takže tam vás zveme ve spolupráci s městskými úřady. Pro stávající pěstouny jsme připravili speciální program, který spočívá v tom, že jim chceme poděkovat, poskytnout psychologickou podporu, zahraje jim Karlovarský symfonický orchestr, čeká je bohatý raut," přiblížil program Pisár. 

Úterní program se bude věnovat tématu odborného provázení pěstounů pod heslem „Na pěstounství nejste sami“. Ve středu se na Krajském úřadě zájemci dozvědí, co se skrývá pod termínem odborného posuzování zájemců o náhradní rodinnou péči, jaké má fáze, kterých oblastí a kritérií se dotýká a další informace vedoucí k zařazení do evidence a k následnému převzetí dítěte do péče. Čtvrteční program nazvaný Pod lupou si lidé budou moci rozptýlit obavy z psychologického posouzení a z přípravného kurzu pro pěstouny. 

"No a pátek, to bych řekl, že je takový opravdu vrchol a ten je nejvíc neformální. Spočívá v tom, že proběhnou besedy s pěstouny a bude možno jak v Sokolově, tak v Chebu, tak v Karlových Varech, so přímo povídat s lidmi, kteří už ty zkušenosti mají a můžete s nimi vstupovat, interagovat a ptát se na to, co zažívají a co to obnáší. No a odpoledne od čtyř hodin vás zveme na setkání s pěstounskou rodinou, sem do areálu Krajského úřadu na dětské hřiště a tady bude posezení úplně neformální u ohně, opékání buřtů a bude hrát nějaká country kapela," dodal Pisár. 

Podrobný program Týdne pěstounství najdete na specializovaných stránkách www.pestounskapecevkk.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!