Region: Policisté upozorňují na zabezpečení objektů před dovolenými

Region: Policisté upozorňují na zabezpečení objektů před dovolenými
Léto je již v plném proudu a před námi jsou letní prázdniny. Čas odpočinku a dovolených, na který se těší každý z nás. V tomto období odjíždíme pryč ze svých domovů na několik dní, a proto bychom chtěli v rámci Evropského dne proti vloupání, který je v povědomí již čtvrtým rokem si měli připomenout pár informací a rad k zabezpečení našeho obydlí.

V rámci této kampaně se celou Evropou šíří dva slogany, a to: „Ujistěte se, že to bude pouze šéfkuchař, kdo Vás ten večer překvapí“ a „Ať se z vysněné dovolené nestane noční můra“. V Karlovarském kraji k této příležitosti proběhla dne 15. června 2022 v obchodním centru v Karlových Varech preventivní akce. Policejní preventistky z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje si pro návštěvníky připravili preventivní stánek, kde jim připomínali důležité rady a informace týkající se zabezpečení jejich majetku nejen před odjezdem na dovolenou. Připomněli jim také celorepublikový projekt „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“ a informovali o aktuálních trendech v oblasti vloupání do objektů. To bylo doplněno o typy na efektivní obranu proti pachatelům krádeží. Návštěvníky zaujaly vzory mechanických zábranných prostředků včetně zabezpečovacích prvků, které si ve stánku mohly prohlédnout a vyzkoušet.

I přesto, že majitelé chat a rekreanti již obsadili chatové oblasti, proběhla ve dnech 20. 6. a 22. 6. 2022 na Sokolovsku a Karlovarsku preventivní kontrola ohledně jejich zabezpečení. Majitelé zkontrolovaných objektů mohli najít o provedené kontrole lísteček, který mimo jiné obsahuje i cenné preventivní rady. Obdobné kontroly chatových oblastí budou i nadále pokračovat po celém Karlovarském kraji.

V letošním roce opětovně připomínáme pár základních pravidel, které je třeba mít na paměti kdykoliv odcházíte nebo odjíždíte z domova.

1. Neupozorňujte nikdy na svou nepřítomnost na sociálních sítích a nechlubte se ve svém okolí odjezdem z domova.

2. Chraňte své cennosti a pocit osobního bezpečí. Nenechte si vloupáním pachatele narušit integritu vašeho domova a soukromí.

3. Nastavte si kontrolu nad svým domovem se sousedy, kteří vám na něj dohlídnou, pravidelně vybírají poštovní schránku a zalévají květiny.

4. Zabezpečení a dohled velmi pomáhají. Ale nejdůležitější jsou opatření, která vás nic nestojí. Nezapomínejte uzamknout všechny vstupy, zavírejte okna, klíče nenechávejte volně dostupné. Nevěřili byste, kolik lidí takto zlodějům i v dnešní době stále ještě svou nedbalostí napomáhá.

5. Pokud po návratu domů zjistíte, že se k Vám někdo vloupal, nikdy nevstupujte sami dovnitř. Pachatel může být ještě na místě a Vy můžete znehodnotit případné stopy. Neprodleně proto volejte linku tísňového volání 158.

Další informace k zabezpečení svých objektů jsou pro všechny zájemce dostupné v mobilní aplikaci „Zabezpečte se“, která je zdarma ke stažení, nebo na webových stránkách projektu.

kpt. Bc. Zuzana Týřová

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!