Region: Město Karlovy Vary rozšiřuje formu pomoci ukrajinským uprchlíkům

Region: Město Karlovy Vary rozšiřuje formu pomoci ukrajinským uprchlíkům
V centru Karlových Varů zahájí na začátku května činnost nová adaptační skupina pro děti a centrum sociálního poradenství pro uprchlíky z Ukrajiny. Klientům se dveře nového zařízení, které je situováno do objektu bývalé školy na nábřeží Jana Palacha, otevřou v pondělí 2. května. Na činnosti centra, jehož vznik iniciovalo vedení města, se bude podílet organizace Člověk v tísni a Mateřské centrum Karlovy Vary. K dispozici bude několik tříd školní budovy.

Adaptační skupina bude určena pro děti ve věku od 3 do 6 let a hlavním cílem bude zajištění výuky českého jazyka. Aktuálně bude poskytnuto 24 volných míst a dětem bude zajištěna celodenní strava. Pracoviště Mateřského centra se bude nacházet ve 4. patře budovy a v provozu bude od 8 do 16 hodin v pracovní dny.

V 3. patře budovy budou poskytovat základní sociální poradenství a orientaci v našem systému zaměstnanci karlovarské pobočky Člověka v tísni. Hlavním cílem bude zajištění a podpora klientů při jednání s úřadem práce, policií, lékařem a dalšími institucemi. Zaměstnanci organizace také pomůžou s vyplněním různých formulářů, sepsáním dokumentů a vysvětlením jejich obsahu. Dětem pomohou nalézt školu, školku, volnočasové aktivity, dospělým osobám například s hledáním zaměstnání a volných bytů. Doplní tak práci zaměstnanců karlovarského magistrátu, kteří již od 26. února pomáhají občanům Ukrajiny jak ve skladu humanitární pomoci, tak v hotelu Trocnov a Thermal a dalších místech. Zaměstnanci budou poskytovat rady a pomoc od pondělí do pátku v době od 10 do 15 hodin.

„Je skvělé, že se nám povedlo najít ideální prostory a domluvit se právě s místním mateřským centrem, které již od samého počátku pomáhá v KV Areně. Prostory školy na nábřeží Jana Palacha jsou již delší dobu využívány pro sklad humanitární pomoci a tak se tato budova stává aktuálně takovým centrem dění pro ukrajinské uprchlíky. Ti zde mají vše pod jednou střechou, navíc nedaleko centrálního terminálu městské hromadné dopravy. Prostory jsou také částečně zrekonstruované a je zde k dispozici i sociální zázemí. V pomoci bude i nadále pokračovat Městské zařízení sociálních služeb Karlovy Vary, které zajistí teplou stravu pro děti. Zaměstnanci neziskové organizace Člověk v tísni zase pomůžou lidem s dalšími potřebami, které doposud zajištovali z velké části zaměstnanci našeho úřadu, za což jsem jim skutečně velmi vděčná,“ dodává primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!