Rada města Plzně podpoří dotační program pro umělecké pobyty

Rada města Plzně podpoří dotační program pro umělecké pobyty
Vyhlášení Dotačního programu na podporu umělců v rámci rezidenčních pobytů na území statutárního města Plzně pro rok 2023 schválila Rada města Plzně.

 O finanční příspěvek si mohou požádat právnické osoby, které realizují rezidenční pobyty pro literáty, výtvarníky, hudebníky, divadelníky, tanečníky nebo designéry. Pro zájemce může být rozdělena částka 300 tisíc korun.

„Umělecké pobyty jsou finančně podporovány od roku 2017 a pravidelně se tak připojujeme k celosvětové praxi, kdy umělecké rezidence nabízejí příležitost jak pro vlastní tvorbu umělců, tak pro zapojení lokálních uměleckých kruhů do mezinárodního kulturního dění. Snahou je přilákat do města nové tvůrce, myšlenky a nápady,“ uvedla Eliška Bartáková, radní pro oblast kultury a památkové péče.

Podmínkou je, že minimální doba rezidenčního pobytu zahraničního umělce by měla mít deset dnů a měla by být realizována ve veřejných prostorách města tak, aby byla zachována hlavní myšlenka rezidence, a to následná prezentace umění a kultury ve veřejném prostoru, jak v městském, tak soukromém. Příjemci dotace je doporučeno, aby svou činnost řádně propagoval odborné i laické veřejnosti, a to zejména na vlastních webových stránkách nebo sociálních sítích.

Zájemci si požádají přes aplikaci eDotace v termínu od 30. března do 11. dubna do 12 hodin. Žadatel může získat minimálně 20 tisíc korun a maximálně 70 tisíc korun. V minulých letech dotaci obdržely například subjekty Johan, Plzeň 2015 nebo Anymous Art.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!