První pacientka na Plzeňsku zvládne dialýzu doma. Je to svoboda, říká

První pacientka na Plzeňsku zvládne dialýzu doma. Je to svoboda, říká
Každý týden stráví na dialyzačním křesle 15 hodin. Tedy zhruba stejně jako pacienti, kteří docházejí na dialýzu na dialyzační středisko. Ale Věra Fialová je doma. Je totiž první pacientkou bez ledviny, která se dialyzuje sama.

Svou první domácí hemodialýzu si ve svém domě provedla letos na Velký pátek v březnu. Dnes jich má na kontě bezmála 90. „Před půl rokem byli všichni nervózní, i paní primářka Malánová se o mě hodně bála. Teď už je to pro mě rutina a můžu si zařídit den, jak chci, i když nemám ledvinu,“ říká pacientka Věra Fialová. Dnes už  si s naprostou zručností a samozřejmostí sama připravuje dialyzační přístroj, který jí čistí krev. Na dialyzační středisko pacientka dochází jednou za měsíc a každý první týden v měsíci navštěvuje paní Fialovou sestřička doma. Zkontroluje záznamy v přístroji, sepíše spotřebu pomůcek k dialýze a celkově dohlédne, aby vše fungovalo, jak má. 

Hemodialýza v domácím prostředí bez asistence sestřiček nebo lékařů je možnost, kterou česká legislativa nabízí pacientům od roku 2015. V současnosti je v Česku pouze pár pacientů, kteří tuto možnost využívají. Pokud chtějí lékař nebo pacient začít uvažovat o možnosti provádět hemodialýzu doma, je nutné splnit řadu podmínek. Je třeba mít doma dostatečný prostor pro dialyzační monitor, lůžko, úpravnu vody a další vybavení a především odvahu. „Většina pacientů na dialýze jsou starší lidé, u kterých je splnění těchto podmínek prakticky nemožné. Ale pokud pacient projeví zájem nebo se nám zdá jako vhodný adept, spolupracuje, má kuráž  a je technicky zdatný, tak mu tuto možnost nabídneme,“ vysvětluje MUDr. Lada Malanová, vedoucí lékařka Dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Plzni. 

Zásadní podmínkou pro provádění dialýz doma je pořízení přístroje Redsense. Jedná se o speciální poplašný systém pro monitorování cévního přístupu v průběhu dialýzy. Tento přístroj se běžně na dialyzačních střediscích nepoužívá, pro domácí dialýzu je však zcela zásadní. „Redsense na rozdíl od dialyzačního monitoru umí detekovat únik krve. Pakliže indikuje vlhkost, vydá velmi hlasitý zvuk a pacient, případně jeho pomocník, může včas zabránit komplikacím,“ vysvětluje MUDr. Malánová.

Příprava na domácí hemodialýzu se neobejde bez stavebních úprav. „Vyčlenila jsem si pro dialyzování malou místnost, kde musely být kompletně upraveny rozvody  i elektroinstalace,“ popisuje Věra Fialová. Samostatnou kapitolou je úpravna vody (reverzní osmóza), která z normální vody z kohoutku, dělá tzv. ultračistou vodu splňující přísné normy.

Kvalita vody je pro dialyzační ošetření klíčová. „Domácí dialýzu jako jednu z alternativ rozhodně doporučuji. Vhodných pacientů není mnoho, administrativní přípravy, edukace pacienta, nasmlouvání výkonů s pojišťovnou a další věci není jednoduchý proces. Pokud se ale podaří, na konci najdete pacienta, kterému zásadním způsobem zkvalitníte život. A to je to nejdůležitější,“ uzavírá vedoucí lékařka Dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Plzni Lada Malánová. 

Štítky: dialýzab braun

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!