Profesor Zdeněk Mraček bude mít čestný hrob

Profesor Zdeněk Mraček bude mít čestný hrob
Zastupitelé města Plzně na svém zasedání 9. února 2023 schválili nově zřídit čestný hrob města Plzně profesoru Zdeňku Mračkovi, uznávanému neurochirurgovi a primátorovi města Plzně v letech 1990 až 1994.

„Profesor Zdeněk Mraček byl významnou osobností města Plzně. Je držitelem ocenění Pečeti města Plzně a Čestného občanství města Plzně. Jeho čestný hrob bude umístěn nedaleko kaple sv. Václava na Ústředním hřbitově v Plzni. Na jeho zřízení město Plzeň vydá tři sta tisíc korun a dále se bude starat o jeho údržbu i výzdobu,“ uvedl radní města Plzně Jiří Šrámek, do jehož gesce spadá také příspěvková organizace Správa hřbitovů a krematoria města Plzně. Souhlas se zřízením čestného hrobu dala pozůstalá manželka – lékařka Eva Mračková.

Zdeněk Mraček se narodil v Plzni 6. ledna 1930. Vystudoval gymnázium. V září roku 1948 se zúčastnil studentské demonstrace u příležitosti uctění památky zemřelého prezidenta Edvarda Beneše. Byl zadržen a odsouzen k 10 dnům vězení. Na čas byl vyloučen ze studia. Maturoval v roce 1949, byl přijat na nově zřízenou Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Studium musel v letech 1951 až 1953 přerušit kvůli povolání do Pomocných technických praporů Československé lidové armády. Medicínu absolvoval v roce 1957. Hned poté nastoupil na neurochirurgické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Mezi lety 1964 až 1966 působil v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, v roce 1966 převzal vedení neurochirurgického pracoviště FN Plzeň. Byl veden jako politicky nespolehlivý, takže nemohl být řádným vysokoškolským pedagogem, na medicíně vyučoval jen jako externí pracovník. Habilitován docentem byl až v roce 1990, o dva roky později byl jmenován profesorem. Publikoval více než 180 odborných prací, v letech 1990 až 1994 byl předsedou České neurochirurgické společnosti, dále byl členem řady mezinárodních neurochirurgických společností. Na lékařské fakultě přednášel do roku 2003.

Dne 5. prosince 1990 byl na čtyřleté období zvolen primátorem města Plzně. Navazoval vztahy s evropskými městy, výrazným způsobem přispěl k transformaci úřadu a vzniku moderního Magistrátu města Plzně. Za jeho působení byla založena průmyslová zóna na Borských polích.

Zdeněk Mraček zemřel 17. srpna 2022.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!