Praha 5 zavádí tichou linku

Praha 5 zavádí tichou linku
Tlumočnická služba usnadňuje jednání s lidmi se sluchovým postižením/handicapem.

Zdánlivě obyčejný tablet, připojení k internetu a pomůcka, která výrazně usnadňuje komunikaci s lidmi se sluchovým či kombinovaným postižením, je na světě. Úřad MČ Praha 5 se na provozu Tiché linky domluvil s organizací Tichý svět, která se problematice věnuje od roku 2006.

„Jde o zkvalitnění našich služeb směrem k hendikepovaným občanům. Využívání moderních technologií v komunikaci s občany je obecně naší prioritou a za spolupráci s Tichou linkou jsem osobně velmi ráda,“ říká tajemnice úřadu MČ Praha 5 Kateřina Černá.

Online tlumočnická služba Tichá linka umožňuje osobám se sluchovým či kombinovaným postižením bez bariér a s plným porozuměním komunikovat se slyšícími lidmi. Služba umožňuje online tlumočení znakového jazyka nebo online přepis mluvené řeči podle preferencí uživatelů. Služba je k dispozici zdarma.

„Chceme co nejvíce podporovat aktivitu a vlastní úsilí klienta, nevytvářet závislost na sociální službě, naučit ho jednat samostatně. Podporujeme vytvoření takového sociálního prostředí, ve kterém je minimalizován či úplně odstraněn handicap ztráty sluchu, usilujeme tak o bezbariérovost veřejných institucí,“ říká vedoucí sociálních služeb Olga Blahovcová.

Dva speciální tablety jsou umístěné v budovách úřadu ve Štefánikově 13, 15 a na nám. 14. října na Odboru sociální problematiky a prevence kriminality. Součástí nabídky služeb Tiché linky je i zaškolení pracovníků a komplexní seznámení s fungováním služby.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!