Praha 2 usiluje o získání certifikátu v oblasti energetického managementu

Praha 2 usiluje o získání certifikátu v oblasti energetického managementu
Radnice Prahy 2 po dvouletém nastavení energetického managementu nyní usiluje o získání certifikátu, který by potvrdil, že stávající energetická koncepce městské části je nastavena správně a přináší v oblasti úpor energií ty nejlepší možné výsledky. Nezávislé posouzení a audit managementu hospodaření s energiemi zajistí certifikační společnost SGS.
„K ochraně životního prostředí přistupujeme s maximální odpovědností. Jako moderní městská část podporujeme rozvoj moderní technologie a využíváme technologicky pokročilá řešení. Kromě chytrých řešení v oblasti energetiky a nakládání s odpady podporujeme i rozvoj elektromobility, rozšiřujeme síť dobíjecích stanic a chytrých multifunkčních lamp,“ říká starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.
„První kroky k ochraně životního prostředí v oblasti energetiky jsme učinili již před lety, kdy jsme schválili Energetickou koncepci městské části Praha 2. Naším hlavním cílem bylo snížení spotřeb energií v budovách provozovaných městskou částí a jejími příspěvkovými organizacemi, a dále snížení dopadů výroby energií na životní prostředí. Zavedli jsme proto automatizované dálkové odečty energií, začali s postupnou výměnou tepelných zdrojů v kotelnách, provedli optimalizaci odběrných míst elektrické energie a energeticky úsporná opatření začali prosazovat i do investičních projektů,“ přibližuje konkrétní opatření Jan Recman, místostarosta pro oblast životního prostředí, který se oblasti managementu léta věnuje.

Radnice Prahy 2 nastavila celý energetický management již v roce 2020. Zavedla automatizované dálkové odečty energií v budovách městské části a postupně začala vyměňovat tepelné zdroje v kotelnách, tak aby byla výroba tepla efektivnější a šetřily se náklady na spotřebu plynu. V letošním roce pak provedla optimalizaci odběrných míst elektrické energie, která v budoucnu radnici ušetří na nákladech za elektřinu odhadem 200 tisíc korun ročně.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!