Počty uprchlíků v kraji rostou, kapacity ubytování mohou být brzy problém

Počty uprchlíků v kraji rostou, kapacity ubytování mohou být brzy problém
Počty uprchlíků, kteří přicházejí z Ukrajiny do Plzeňského kraje, po letních měsících opět výrazně rostou.

Co se ale mění nyní, je poměr příchozích s těmi, kteří potřebují zajistit od Plzeňského kraje ubytování. Kapacity ubytování přitom rychle mizí. Kraj chce zabránit zahlcení kapacit v KACPU i kapacit ubytovacích, zároveň je ale nutné zachovat komfort pro příchozí uprchlíky ve stávajícím režimu.

„Zatímco v červenci byly počty uprchlíků denně do stovky, v současné době jde už o 350 osob denně, které projdou krajským centrem. Očekáváme, že počty příchozích i nadále porostou,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták s tím, že ve srovnání se začátky uprchlické vlny se liší zájem o ubytování. „V jarním období prošlo sice krajským centrem i 800 osob denně, ale o ubytování mělo zájem 3 - 5 % z nich. Nyní potřebujeme ubytování zajistit pro 30 – 50 % příchozích. To jsou velmi vysoká čísla, která nás během září mohou dostat do problémů s kapacitami ubytování,“ dodává Špoták.

Plzeňský kraj má zasmluvněno celkem 249 ubytovatelů s 349 místy v kraji, to je celkem 6 563 míst. „V současné době máme zaplněno 5 301 míst z možné kapacity. Při vysokých počtech žadatelů o ubytování mohou volné kapacity maximálně 1200 míst brzy dojít,“ upozorňuje Rudolf Špoták a dodává, že někteří ubytovatelé budou ukončovat činnost s ohledem na vývoj cen energií.

Vyšší počty žadatelů o pomoc evidují také v sídle Diecézní charity Plzeň. Denně jde zhruba o 250 osob, které dostávají základní potřeby a poukázky.

KACPU v Plzni funguje v pondělí, středu a pátek v čase 7 – 17h. I nadále jsou za provozu přítomni zástupci všech nutných složek administrujících registraci uprchlíků – OAMP, PČR, HZS PK, VZP, Diecézní charita Plzeň, ÚP. Za celé období fungování KACPU zde bylo registrováno celkem 31 780 uprchlíků. Za srpen to bylo celkem 2 167, o ubytování požádalo v srpnu 673 osob.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!