Plzeňští chirurgové mají za sebou více než 1000 operací jater

Plzeňští chirurgové mají za sebou více než 1000 operací jater
Chirurgická klinika Fakultní nemocnice je v současnosti největší pracoviště v České republice zabývající se komplexní léčbou nádorů jater.

Největší procento nádorů jater tvoří zhoubná onemocnění, jako jsou primární a sekundární nádory jater. Sekundární nádory jater jsou nejčastější a dominuje zde metastatické postižení kolorektálním karcinomem (rakovina tlustého střeva a konečníku). 

Metastázy kolorektálního karcinomu jsou nejčastějším nádorem jater v české populaci,  zejména v té plzeňské. Tvoří zhruba 80 % všech metastáz chirurgicky řešitelných v játrech. Lékaři chirurgické kliniky operují ročně kolem 80 – 100 případů nemocných s onemocněním jater, při čemž stále je možné řešit celosvětově pouze kolem 20 % nemocných s diagnostikovanými nádory jater. 80 % nemocných je bohužel z různých důvodů primárně neoperovatelných a jsou léčeni zejména léčbou onkologickou. Tento postup vede k redukci objemu nádorů a jejich následné možnosti operability. Novými metodami, které jsou na chirurgické klinice již dobře zavedeny, jsou embolizace větve portální žíly či společně s touto embolizací aplikace autologních (nemocnému vlastních) kmenových buněk. Tento zákrok vede k navýšení tzv. zbytkového objemu jater, který zůstane po operaci a je bezpodmínečně nutný k udržení jaterních funkcí. 

Na jaře letošního roku byl odoperován na chirurgické klinice již tisící pacient s nádorovým onemocněním jater. Lékaři s tímto druhem operací začali na chirurgické klinice v roce 1999 a v současnosti se toto číslo blíží zhruba k  1 050 nemocných. 

Chirurgická klinika disponuje nejmodernějším přístrojovým vybavením pro operace jak otevřenou, tak laparoskopickou cestou a léčí pacienty nejen z Plzeňska, ale z celé České  a  Slovenské republiky. Výjimkou nejsou ani pacienti ze zahraničí. V současnosti se rozvíjí spolupráce  s novým Biomedicínským centrem, které disponuje moderními operačními experimentálními sály se špičkovým vybavením. 

K novým programům zaváděných na klinice patří aplikace kmenových buněk pocházejících z kostní dřeně od pacienta, celý výkon se dělá prakticky v jedné době na operačním sále. Tento postup má samozřejmě své přísné indikace a v současnosti je tato metoda uplatněna již u 18-ti nemocných, kteří měli z důvodu rozsáhlého nálezu zhoubného nádoru v játrech životní prognózu několik málo měsíců. Z této skupiny nemocných se podařilo úspěšně odoperovat 15 pacientů,  kteří po operaci žijí kvalitním životem a dvouleté přežívání těchto nemocných dosahuje téměř 70 %.  

Chirurgická klinika ve dnech 15.-16. června 2015 pořádá již 7. kongres chirurgie jater, žlučových cest a pankreatu, kde se očekává návštěva významných hostí z české a slovenské chirurgie a rovněž i ze zahraničí. Společně s tímto kongresem proběhne zasedání výboru České chirurgické společnosti.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!