Plzeňský kraj zaznamenal druhý největší meziroční nárůst sběru baterií

Plzeňský kraj zaznamenal druhý největší meziroční nárůst sběru baterií
Podle aktuálních dat neziskové společnosti Ecobat Češi za první pololetí odevzdali k recyklaci 831 tun použitých baterií. 47 tunami přispěl Plzeňský kraj, kde zaznamenali druhý největší meziroční růst sběru, a to o 57 %.

Za dobrými krajskými výsledky stojí především segment obchodu, ale i stoupající obliba červených venkovních kontejnerů na elektroodpad, kam lze baterie také odevzdat.

Za prvních 6 měsíců roku vytřídili obyvatelé Plzeňského kraje 47 tun použitých baterií. V meziročním srovnání se jedná o 57% růst, druhý největší v zemi po Zlínském kraji. Každý místní tak k recyklaci odevzdal v průměru 82 gramů baterií, což odpovídá 3,3 AA tužkovým bateriím. Na rostoucích výsledcích se podílel především sběr v červených venkovních kontejnerech a obchodech. „Podařilo se nám navázat úzkou spolupráci s centrálami maloobchodních řetězců, což zlepšilo umístění sběrných nádob na baterie na jednotlivých prodejnách a i možnosti jejich kontroly,“ pochvaluje si Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která spravuje přes 90 % trhu s použitými bateriemi. Maloobchod zvýšil své výsledky v meziročním srovnání o 147 %. K výsledku téměř 5 tunami přispěly také školy.

Hitem jsou červené kontejnery

Za nárůstem sběru nejen v Plzeňském kraji stojí také červené venkovní kontejnery určené pro elektroodpad. Kromě vysloužilých elektrospotřebičů do nich lze totiž vhazovat i použité baterie. „Červené kontejnery jsou často umístěny vedle dalších barevných kontejnerů, a tak je lidé s oblibou využívají při třídění ostatních odpadů,“ upřesňuje Petr Kratochvíl. Využívání červených kontejnerů meziročně vzrostlo o 72 % a Češi do nich vytřídili téměř 68,5 tuny baterií. V Plzeňském kraji pak v červených kontejnerech skončily téměř 4 tuny baterií, o 92 % více než za stejné období loni.

ECOBAT s.r.o., je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2015 zpětně odebrala 1 243 tun baterií, což představuje 35 % baterií dodaných na trh. ECOBAT provozuje více než 20 000 míst zpětného odběru.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!