V Plzeňském kraji se lidi usmívají nejvíc v republice

V Plzeňském kraji se lidi usmívají nejvíc v republice
Značka žvýkaček Orbit v loňském roce založila Školu úsměvu s cílem Čechy dobře naladit a přimět je k úsměvu. Letos Orbit zajímalo, zda se situace změnila a jaký region je ten nejusměvavější.

Nechala si proto vypracovat tzv. „Index úsměvu“ a dozvěděla se, že nejméně úsměvů najdeme v Ústeckém kraji.

Průzkum potvrdil, že je možné měřit i takové věci, jako je úsměv. Běžně se setkáváme s Indexem šťastné planety, jejímž kritériem pro stanovení je spokojenost obyvatel, průměrný věk, jehož se dožívají, a také zátěž životního prostředí. Značku žvýkaček Orbit však zajímá dobrá nálada a usměvavost občanů České republiky. Rozhodla se proto provést průzkum a podle souhrnného ukazatele (indexu) zjistit, jaké důvody mají k úsměvu právě Češi.  

Z výsledků průzkumu se značka Orbit dozvěděla, že se lidé nejvíce usmívají v Plzeňském kraji (60,1 %), následuje Zlínský kraj (57,5 %) a Vysočina (57,3 %). Doc. PhDr. Jiří Buriánka, CSc. z katedry sociologie Filosofické fakulty University Karlovy zaujaly výsledky hlavního města, které se v žebříčku dobré nálady umístilo až na desátém místě: „Prahu zřejmě táhne dolů to, že představuje anonymní velkoměstské prostředí. Zjištění o rozdílech však berme jako podnět k úvaze, zda má větší hodnotu úsměv právě tam, kde respondentovo okolí k němu mnoho důvodů nezavdává.“

„Zajímavé je, že mezi třemi zdroji úsměvu byla vůbec nejčastěji zmiňována rodina (53 %), dále pak vlastní dobrá nálada (45 %) či spolupracovníci (34 %), až za nimi se umístily vtipy nebo humor, tedy „specializované nosiče“. To můžeme interpretovat i tak, že si Češi v mnoha směrech vystačí sami, že jim k úsměvu stačí prostředí (to pracovní je v tomto ohledu dosti důležité!) a že jim veselí není třeba nějak intenzivně „dodávat“, zamýšlí se nad výsledky výzkumu sociolog doc. PhDr. Jiří Buriánek, CSc.


Vliv na náladu, a tím také odpovídající výraz obličeje (úsměv x zamračení) má, podle výsledků z průzkumu, vztah s partnerem/partnerkou (75 %) nebo zaměstnání či škola (55 %). Na otázku, čím by obyvatelé sami přispěli k tomu, aby jejich kraj byl více usměvavý, 30 % z nich odpovědělo, že by se snažili více usmívat na své okolí.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!