Plzeňská senior akademie II má za sebou další úspěšný ročník

Plzeňská senior akademie II má za sebou další úspěšný ročník
Další ročník úspěšného projektu Plzeňská senior akademie II mají jeho účastníci za sebou. Ve čtvrtek 21. dubna se v prostorách MO Plzeň 3 konalo slavnostní zakončení s předáním absolventských listů a dárků.

V pořadí už 4. ročník Plzeňské senior akademie II byl zahájen na začátku února letošního roku. MO Plzeň 3 ho opět připravila ve spolupráci s Městskou policií Plzeň a ostatními velkými plzeňskými obvody. Účastníci z řad seniorů si během trvání akademie osvojili mnoho dovedností a znalostí, mimo jiné například jak se chovat v případě nebezpečí. „Cílem přednášek je informovat seniory o možných nebezpečích a naučit je nebezpečným situacím předcházet. Vysoká účast a zájem seniorů nás utvrzuje v tom, že Plzeňská senior akademie je smysluplným projektem,“ říká Karel Zahut, metodik prevence kriminality Městské policie Plzeň. Kromě přednášek se senioři podívali také na Krajské ředitelství PČR PK a do krytu civilní ochrany FN Plzeň.

Projektu se zúčastnilo 53 „studentů“, kterým zástupci jednotlivých městských obvodů předali absolventské listy a také drobné dárky s bezpečnostní tématikou, které byly pořízeny z finančních prostředků Odboru bezpečnosti prevence kriminality a krizového řízení MMP.  Za MO Plzeň 1 se zúčastnil místostarosta Miroslav Brabec, za MO Plzeň 2 starosta Lumír Aschenbrenner, za MO Plzeň 4 místostarosta Václav Beran a za hostitelský obvod, kde se senior akademie konala - MO Plzeň 3 - účastníkům poblahopřál starosta David Procházka a místostarosta Petr Baloun. Na úspěšném průběhu akademie spolupracovaly tyto subjekty – PČR PK, NCOZ, PMDP, FN Plzeň a psycholožka MMP.

„S Plzeňskou senior akademií jsme začali už před sedmi lety. Tehdy jsme se domluvili s Karlem Zahutem z Městské policie Plzeň, abychom tak společně přispěli k lepší informovanosti seniorů. Jedná se o nejohroženější skupinu obyvatel, jejíž bezpečnost je pro nás prioritou. O akademii je velký zájem, což mě nesmírně těší a věřím, že tomu tak bude i v dalších letech,“ vysvětluje starosta centrálního plzeňského obvodu David Procházka.

Projekt Plzeňské senior akademie se zaměřuje na ucelené vzdělávání seniorů v oblasti bezpečnosti a reaguje také na aktuální stav kriminality na území města Plzně. Podle toho jsou vypracovány i preventivní programy, které na sebe vzájemně navazují a tvoří tak komplexní celek vzdělávacího programu prevence kriminality v souladu s principem univerzity třetího věku.

„Do Plzeňské senior akademie se zapojuji již delší dobu jako přednášející a musím upřímně říct, že jsem vždy nesmírně překvapený, s jakým zaujetím a nadšením se senioři do studia pouští. I v tomto ročníku měli skutečný zájem dozvědět se co nejvíce, a za to jsem moc rád,“ dodává 1. místostarosta Petr Baloun.

Senior akademie se poprvé uskutečnila na podzim roku 2015 pro seniory s trvalým bydlištěm na území Městského obvodu Plzeň 3 a setkala se s nebývalým úspěchem. A pak vznikl navazující projekt Senior akademie II.  Od té doby se koná akademie pravidelně, a to nejen na území centrálního obvodu, ale i v dalších velkých částech města Plzně. Ročně se tak vzdělávají v oblasti bezpečnosti stovky seniorů.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!