Plzeň podpoří dotacemi sportovní organizace

Plzeň podpoří dotacemi sportovní organizace
Odbor sportu Magistrátu města Plzně vyhlašuje pro rok 2023 mládeže dotační program na podporu sportu a tělovýchovy včetně podpory hendikepovaných sportovců.

Dotační program vychází z koncepčních materiálů města (Program rozvoje města Plzně, Koncepce sportu v Plzni).

„Cílem tohoto dotačního programu je podpořit formou dotace tělovýchovné subjekty se sídlem na území města Plzně. Smyslem programu je podpora neziskových organizací, které mají omezenou možnost získání finančních prostředků z vlastních zdrojů a činnosti a jež svými aktivitami zajišťují aktivní využití volného času občanů, především dětí a mládeže,“ uvedl první náměstek primátora Roman Zarzycký, do jehož gesce spadá oblast sportu.

Žadatelem může být pouze organizace vykazující na území města Plzně sportovní činnost. Žadatel nesmí mít ke dni podání žádosti neuhrazené splatné závazky vůči městu Plzni, jeho příspěvkovým organizacím. Za nevyrovnaný závazek se považuje také předchozí kontrolou zjištěné závady v čerpání dotačního titulu. Dotace nebude přidělena subjektu, který bude v konkurzním řízení nebo je na jeho majetek vyhlášena exekuce. Dotace nebude přidělena subjektu, který nepředloží položkový rozpočet pořádaných akcí. Žádost o dotace pro handicapované sportovce je možno podávat prostřednictvím tělovýchovné organizace nebo samostatně jako fyzická osoba.

„Celková výše podpory vypsaného dotačního programu činí minimálně 15 milionů korun, ale podléhá ještě schválení rozpočtu města na rok 2023. Maximální částka žádosti je 750 tisíc korun,“ doplnil Roman Zarzycký.

Dotaci lze poskytnout na:
    • prokazatelné náklady příjemce dotace, které jsou nezbytné, jejichž výše nepřesahuje výši obvyklou v daném místě a čase a které jsou identifikovatelné, účetně evidované, ověřitelné, podložené originálními účetními doklady a uvedené v rozpočtu schválené žádosti.
Dotace je možné čerpat pouze jako příspěvky na krytí části nákladů spojených se zajištěním pořádání sportovních akcí a organizovaných sportovních činností, za předpokladu finanční spoluúčasti žadatele tj.:
    • za nájemné u pronajatých sportovní zařízení (hřiště, bazén, tělocvična, fitness apod.)
    • za provozní náklady u vlastních, pronajatých či zapůjčených sportovních zařízení
    • za provozní energie (elektřina, teplo, vodné, stočné, plyn, ostatní energie, svoz TKO)
    • za materiál na opravy a údržbu sportovního zařízení, pokud se práce provádějí svépomocí
    • za opravy a údržbu, pokud jsou prováděny odbornou firmou
    • za dopravu – cestovné na soutěže a turnaje do výše ceny hromadné dopravy (autobus, vlak, letadlo)
    • za úhrady náhrad za výkony rozhodčích podle platné vyhlášky příslušného sportovního svazu, odměny trenérů
    • za nákupy sportovních potřeb
    • za úhrady startovného a vkladů do soutěží a turnajů, licenční poplatky
    • za technické a organizační zabezpečení sportovních akcí a sportovních činností (nutno specifikovat položkovým rozpočtem)
    • za opravy a údržbu šaten a sociálního zázemí vlastních sportovišť (pouze charakteru provozních nákladů)
    • odměny pro správce sportovních areálů (podmínka celodenního provozu areálu).
Žádosti bude Odbor sportu Magistrátu města Plzně přijímat v době od 2. do 31. ledna 2023. Rozhodnutí o přidělení podpory bude vydané do konce dubna 2023.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!