Plzeň plánuje sociální byty v Zátiší, zajistí projektovou přípravu

Plzeň plánuje sociální byty v Zátiší, zajistí projektovou přípravu
Město zajistí projektovou přípravu pro oblast Zátiší, uvolní na to částku do výše 190 tisíc korun.

Cílem radnice je v následujících letech postupně revitalizovat za pomoci evropských dotací území ulic Línská – Kreuzmannova, v lokalitě by měly vyrůst nové bytové domy s menšími sociálními byty pro zdravotně postižené, rodiny pečující o postižené dítě a pro samoživitelky s nízkými příjmy. Projektová příprava je nutná pro územní rozhodnutí.

„Lokalita v Zátiší slouží pro bydlení, v územním plánu je určena pro funkční využití jako bydlení čisté. V místě se nachází 25 dřevěných typových domů, které byly vystaveny v polovině minulého století jako součást válečných reparací. Budovy i pozemky jsou v majetku města, jejich technický stav ale není dobrý a jsou na hraně životnosti,“ přiblížil radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf. Domky z energetického hlediska dlouhodobě nesplňují standardy, jejich rekonstrukce prakticky není možná. „Proto je navrhována komplexní přestavba celé lokality včetně vybudování technické infrastruktury,“ doplnil David Šlouf.

Nově vystavené bytové domy dle vypracované studie budou obsahovat převážně menší sociální byty, které by měly sloužit především pro uspokojení bytových potřeb osob se zdravotním postižením, pro rodiny pečující o postižené dítě a pro samoživitelky s nízkými příjmy. Návrh je v souladu s Koncepcí sociálního a dostupného bydlení města Plzně na roky 2016 – 2020. Výstavba je plánována celkem ve čtyřech etapách, během nichž bude vybudováno 18 bytových domů se 195 byty o velikostech 1+KK a 2+KK. Stávající objekty budou odstraněny, současným nájemníkům bude nabídnuto náhradní bydlení v této lokalitě, případně v jiných domech ve vlastnictví města. Případná výstavba by proběhla s využitím dotace z projektů ITI, návrh je zařazen do operačního programu pro sociální bydlení.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!