Patnáctý ročník benefice Zvednout kotvy, vyplouváme už ve středu

Patnáctý ročník benefice Zvednout kotvy, vyplouváme už ve středu
Patnáctý ročník veřejné benefice Zvednout kotvy, vyplouváme se uskuteční ve středu 31. srpna v areálu Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod. Pořádá ho Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod a Nadační fond pro hiporehabilitaci.
Benefiční akce každoročně představuje laické i odborné veřejnosti prostřednictvím programu v parku Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě moderní psychiatrii a její některé léčebné metody, které pacientům psychiatrie poskytuje, a to jsou hiporehabilitace, canisterapie a arteterapie. Novinkou bude vystoupení hudebníků z Frenštátu, kteří návštěvníkům zahrají jazz a swing.

Hlavními tématy letošního patnáctého pokračování benefiční akce jsou dobrodružství s piráty a námořníky a také podmořský svět.
Každý návštěvník se může zapojit do nejrůznějších kulturních a tvořivých aktivit. „Snažíme se jít cestou netradičních činností – pečení staročeských placek, děti si můžou vyzkoušet rytířské boje nebo žonglování,“ upřesňuje program lékařka a garantka projektu Andrea Mašková.

Kulisu celého odpoledne budou tvořit piráti. Program s heslem Zvednout kotvy, vyplouváme potrvá do podvečerních hodin. V hudebně-dramatické hře se představí také starší pacienti, kteří by měli odevzdat pomyslnou štafetu. Pořadatelé tím chtějí vyzdvihnout význam přátelství a ohlédnout se za předešlými ročníky benefice.

Psychiatrická nemocnice pomáhá lidem všech věkových kategorií s nejrůznějšími duševními nemocemi a poruchami. Hiporehabilitace je forma léčby prostřednictvím kontaktu s koňmi. „Praktikujeme psychoterapii založenou na psychologických momentech, které vznikají mezi pacientem a koněm,“ uvádí Andrea Mašková. 

„Způsoby rehabilitace jsou různé, také požadavky na zvířata se liší. V oblasti, které se věnujeme, záleží na charakteru koně. Při práci využíváme převážně chladnokrevné koně s klidnějším temperamentem,“ upřesňuje Martina Mrštinová, zdravotnická pracovnice hiporehabilitace.

V areálu havlíčkobrodské psychiatrické nemocnice začíná benefice ve středu 31. srpna od 13.30. Program je určený pro kohokoliv, nejen pro zájemce, ale také pro rodiny s dětmi nebo bývalé pacienty. 
Nadační fond pro hiporehabilitaci, jehož jediným cílem je podpora vzniku a rozvoje hiporehabilitace v Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod působí od roku 1998. 

Autorka: Natália Čerňancová, absolventka 12. ročníku Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2016


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!