Osvětové kampaně v roce 2022 mířily do třech základních oblastí

Osvětové kampaně v roce 2022 mířily do třech základních oblastí
Lepší a často i levnější, než řešení pozdějších následků, je dobrá osvětová kampaň.

Také s tímto vstupovalo město Opava do seriálu osvětových kampaní, které realizovalo v roce 2022. Ty byly zaměřené do třech základních oblastí - na kompostování, práci se stresem a informování veřejnosti o sociálních službách.

Především na pedagogy a zaměstnance mateřských a základních škol mířila kampaň Podpora kompostování. Ve dvou seminářích se zájemci mohli seznámit s trendy a možnostmi kompostování jako zodpovědného přístupu k likvidaci zbytků ovoce, zeleniny, zeleně a dalších biologicky rozložitelných materiálů na školních zahradách. „Účastníci tak získali informace o tom, jak učit své žáky o předcházení vzniku odpadu a o kompostování, a jak vést své žáky k zakládání kompostů na školních zahradách,“ popsala záměr seminářů Adéla Kozelková, koordinátorka pro MA21 opavského magistrátu. Na tyto dva pak navázaly podzimní on-line semináře na téma kompostování a vermikompostování, určené už široké veřejnosti, tedy všem Opavanům.

Celou osvětovou kampaň zorganizovala koordinátorka EVVO Kateřina Durčáková.

V červnu pak město využilo toho, že se stalo partnerem festivalu Slunovrat a v rámci něj představilo veřejnosti poskytovatele sociálních služeb v Opavě. „Byla zde prezentovaná nejen činnost jednotlivých organizací a jimi poskytované služby, ale také výrobky chráněných dílen a pracovní možnosti, které klientům nabízí v rámci zapojování zdravotně postižených do běžných životních aktivit,“ pokračovala koordinátorka pro MA21.

Tuto prezentaci opavských poskytovatelů sociálních služeb zorganizovala koordinátorka komunitního plánování Monika Čermínová.

Do třetice pak byli veřejnost a účastníci komunitního plánování sociálních služeb města Opavy pozvaní ke dvěma seminářům na téma práce se stresem a prevence syndromu vyhoření, které rovněž zajistila koordinátorka komunitního plánování.

„Stres se dotýká každého z nás, ať už se jedná o vliv náročné práce, rodinného života nebo událostí ve společnosti. Také následky dlouhodobého působení stresu mají různé dopady. Někdo se dostane do apatie či beznaděje, jiný prožívá syndrom vyhoření. V každém případě naše semináře měly za úkol upozornit na tyto jevy a ukázat, jak jim v životě i při práci předcházet,“ popsala smysl akce Adéla Kozelková.

Současně dodala, že již nyní jsou připravované aktivity na rok 2023, které budou navazovat na ty z roku letošního. Opět to budou témata, která jsou nanejvýš aktuální, např. samozásobitelství a drobné zahradničení, podpora lokální ekonomiky a fair trade a znovu se uskuteční i prezentace poskytovatelů sociálních služeb na festivalu Slunovrat.

„V souvislosti s neustále rostoucím počtem osob užívajících alkohol již v mladistvém věku, připravujeme také osvětu proti užívání návykových látek a jejich proději nezletilým osobám,“ doplnila ještě plán na další rok koordinátorka pro MA21 opavského magistrátu Adéla Kozelková.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!