Ostrov: Monitoring, energetik a další opatření mají přinést úspory (TV Západ)

Ostrov: Monitoring, energetik a další opatření mají přinést úspory (TV Západ)
Systematický proces monitorování, kontrolování a provádění opatření vedoucí ke snižování spotřeb energií, tzv. energetický management, chce pro své objekty postupně zavést město Ostrov.

Jedná se o součást komplexního programu energetické koncepce. Prvním krokem je zmapování vlastních objektů z hlediska nároků na vytápění a další spotřebu. 

„To je taková ta kuchařka, která by nám měla ukázat postup, jak bychom měli dál pokračovat. To znamená všechny ty budovy, které budou v tom energetickém managementu zpracovány, tak se u nich na základě nějaké pasportizace a zjištění toho, jak jaká je jejich energetická náročnost, tak vlastně se u nich určí, co bychom měli udělat pro to, aby náklady na provoz té budovy byly co nejnižší. A nejedná se jen o elektrickou energii, jedná se i o topení. Jedná se o stavbu samotnou, jestli je dobře zateplená, jestli má kvalitní stavební výplně, to znamená okna, dveře a jde třeba i o spotřebu vody,“ vysvětlil místostarosta Ostrova Pavel Čekan. 

Rada Ostrova schválila vítěze výběrového řízení na společnost, která za 567 tisíc korun během šesti měsíců zpracuje příslušný dokument. Monitorovat se začne zhruba 30 městských budov a poté se stanoví soubor opatření pro jednotlivé objekty. Přihlížet se má také na aktuální dotační tituly. 

„Kdyby dotace nebyly, tak by to jako správný hospodář měl asi udělat úplně každý. I třeba v tom rodinném domě nebo v bytě se lidi snaží nějakým způsobem šetřit a snížit si své náklady. Podobně by to mělo dělat i to město. Co se týče těch dotací, tak je to vlastně potom podmínkou. To znamená, my pokud zvolíme nějaké to opatření, na které dostaneme dotaci, tak nás poskytovatel dotace povinuje tím, že musíme doložit výsledek těch úspor, které jsme tím opatřením chtěli dosáhnout,“ přidal další argument místostarosta. 

Zjednodušeně řečeno si tímto město připravuje podklady pro následné dokládání úspor po zavedení opatření pod dotací. Komplexně by situaci měl koordinovat nově zvolený městský energetik. 

Město má zároveň již rok zpracovanou dokumentaci pro 14 vhodných objektů, na které by mohla být instalovaná fotovoltaika. 

„Jsou příhodně postaveny tak, že jejich střechy jsou natočeny zejména na jih a kde bychom chtěli vlastně instalovat fotovoltaické elektrárny. Máme podané žádosti na z loňského roku, z konce září na tři budovy, které vycházíme z toho, že mají takovou tu skoro celodenní spotřebu. Takže to je třeba Dům pokojného stáří nebo zimní stadion například. Takže tam víme, že prostě ta spotřeba je relativně vysoká a že je relativně nepřetržitá, ta spotřeba. Takže tyhle ty budovy jsou vytipovány, máme na ně vypracované studie a samozřejmě se budeme snažit opět žádostmi o dotaci si snížit ty náklady města, o tu realizaci v rámci těch projektů. Výsledkem, jak už jsem řekl, potom bude to, že budeme muset prokázat, že jsme docílili opravdu těch úspor,“ dodal Čekan. 

Fotovoltaiky má podle plánů získat i ostrovské Ekocentrum, které žádost podávalo jako první, bohužel v minulé dotační výzvě skončilo tzv. těsně pod čarou. 

Dalšími dílčími kroky je například výměna svítidel veřejného osvětlení za LEDková. V průběhu dvou let na obměnu tisícovky lamp získalo město dotaci 10 milionů korun. Úsporami by měl Ostrov snížit platby za veřejné osvětlení z 6 milionů ročně na pouhé dva miliony. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!